'Software stimuleert groei ICT-sector in 2013'

Euro

Brancheorganisatie Nederland ICT verwacht dat de markt voor ict-producten en diensten in 2013 zich voorzichtig herstelt met een verwachte groei van 0,3 procent. Applicatiesoftware is de grootste groeier met een groei van 4 procent. Op basis van voorlopige cijfers was er in 2012 sprake van een krimp van de markt met 0,5 procent. De cijfers zijn in opdracht van Nederland ICT verzameld door marktonderzoeker Keala.

Vooral de softwaremarkt loopt voorop met een stijging in softwarebestedingen van 2,5 procent. Voor applicatiesoftware wordt zelfs een stijging van 4 procent verwacht. Dit geldt voor zowel bedrijfsapplicaties als apps voor tablets en smartphones. Verwacht wordt dat deze groei doorzet in 2013. De softwaresector lijkt dan ook minder last te hebben van de negatieve effecten van de economische crisis.

De telecombestedingen groeiden in 2012 in totaal met 1,1 procent. De voorlopige verwachting voor 2013 is dat de telecombestedingen groeien met totaal 1,6  procent, terwijl ook de tv-diensten met 2 procent toenemen.

De economische krimp binnen de ict-branche deed zich in 2012 vooral voor in de sectoren dienstverlening (-3,4 procent) en hardware & kantoortechnologie (-5,7 procent) In 2013 lopen de bestedingen in hardware en kantoortechnologie nog licht terug met 0,4 procent. Uitgestelde hardwarebestedingen en de opkomst van diverse mobiele apparaten lijken de cijfers goed te doen. Voor de ict-dienstverleners voorziet ICT Nederland een terugval in omzet van zo'n drie procent.

Jaarlijks overzicht

Nederland ICT baseert zijn cijfers op onderzoek door onderzoeksbureau Keala Consultancy onder ICT-gebruikers, aangevuld met marktinformatie uit diverse bronnen. De cijfers vormen de basis voor de ICT Marktmonitor 2013, het jaarlijkse overzicht van cijfers en trends dat Nederland ICT uitbrengt in samenwerking met Keala Consultancy. De ICT Marktmonitor 2013 verschijnt dit voorjaar.

Nederland ICT is de branchevereniging van 550 ict-bedrijven in Nederland. De leden van Nederland ICT hebben een gezamenlijke omzet van dertig miljard euro en bieden werk aan 250.000 mensen. 

ICT-bestedingen in Nederland

Groei in 2012

Groei in 2013    

Totaal ict-bestedingen

-0,5

+0,3

Totaal it-bestedingen

-2,3

-1,3

Hardware & kantoortechnologie

-5,7

-0,4

Software

+2,4 procent

+2,5 procent

Dienstverlening

-3,4 procent

-2,7 procent

telecom- en internetbestedingen

+1,1 procent

+1,6 procent

Bron: Computable/Nederland ICT/Keala Consultancy

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-01-08T15:21:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.