Shareconomy is hoofdthema CeBIT 2013

Premier Donald Tusk van gastland Polen bij opening aanwezig

Shareconomy, het delen van kennis, ervaringen, tools en diensten en het gezamenlijk toegang krijgen hiertoe, is het centrale thema van Cebit 2013. Polen is het gastland. De grootste ict-vakbeurs ter wereld vindt plaats van dinsdag 5 tot en met zaterdag 9 maart 2013 in het Duitse Hannover. In 2012 trok CeBIT in totaal 312.000 bezoekers, afkomstig uit honderdtien landen. Beursorganisator Deutsche Messe verwacht dit jaar een gelijk aantal bezoekers.

Waar vorig jaar nog 'managing trust' het thema was introduceert de CeBIT voor de editie 2013 het begrip Shareconomy. Volgens woordvoerder Brock McCormack draait het hierbij niet zozeer om het eigendom van producten, maar om het beschikbaarstellen en delen van kennis en ervaring en het aanbieden van gezamenlijke tools en diensten. Hij doelt daarmee op, wiki-sites, samenwerkingsmiddelen (collaborative tools) als Google Apps, crowd sourcing en funding, zakelijke sociale netwerken, cloud computing en diensten als Saas (Software as a Service), IaaS (Infrastructure as a Service), PaaS (Platform as a Service). 'Pay-per-use, betaal naar gebruik, is hierbij een groeiend commercieel model.'

McCormack noemt open source niet expliciet, omdat dit in voorgaande edities vaak al een belangrijk thema was. Maar in het kader van Shareconomy komt er in hal 6 een speciaal Open Source Park. Partners hiervan zijn de Open Source Business Alliance en de bedrijven Medialinx en Pluspol.

Catwalk

CeBIT heeft rond het centrale thema weer een conferentieprogramma van hoofdlezingen en specialistische presentaties opgebouwd. Ook is er een catwalk waar standhouders zich kunnen presenteren.

Daarnaast signaleert de ict-vakbeurs een aantal trends die op allerlei manieren aan de orde komen op de vier grote platforms waar de CeBIT uit bestaat: Pro, Gov, Lab en Life. McCormack wijst op de cloud ('volgens de Duitse branchevereniging Bitkom zorgt de cloud in 2017 alleen al in Duitsland voor een omzet van zeventien miljard euro'), big data, smart phones en tablets, social business (social media drivers) en het 'internet of things'. 'Elk apparaat wordt de komende jaren uitgerust met een zender - transmitter - en een ontvanger - receiver - waardoor alles met elkaar kan communiceren via het web.'

Verder is de arbeidsmarkt altijd een terugkerend onderwerp op de CeBIT. Ook dit jaar is er een vacaturestand, ook voor niet-Duitse bezoekers, en een programma om jongeren te interesseren voor ict. Ook zal 8 maart, Internationale vrouwendag, in het teken staan van topvrouwen in de ict-sector.

Vier platforms

Van de vier platforms is CeBIT Pro met zeven hallen het grootste. Daar staat de zakelijke ict centraal. CeBIT Gov toont de moderne e-overheid en op CeBIT Life staan vooral consumentgerichte toepassingen. McCormack stelt dat van het totaal aantal bezoekers zo'n 20 procent komt voor met name consumentenelektronica en 80 procent voor zakelijke ict en handel.

CeBIT Lab, tenslotte, gaat over de toekomst van ict. De vakbeurs schenkt bijzondere aandacht aan innovatie en start-ups. Er is een door de Duitse overheid gesponsorde Innovation Award van honderdduizend euro en de start-up-wedstrijd Code_n12 vindt opnieuw plaats met ditmaal 'groen' als thema. Vijftig inmiddels geselecteerde jonge ondernemingen krijgen er een stand en voor de twee winnaars liggen er cheques klaar van elk vijftienduixend euro. Ook valt er een sponsorprijs van tienduizend euro te verdienen.

Polen gastland

Polen treedt op als gastland tijdens de ict-beurs CeBIT 2013. Het Duitse buurland is daarmee de opvolger van Brazilië dat deze rol tijdens de 2012-editie vervulde. Polen is uitgekozen omdat het een groeiende economie is met veelbelovende ict-sector. Polen presenteert op de Deutsche Messe zijn ict-sector met naar verwachting circa tweehonderd stands in hal 6.

Bij de openingsceremonie op maandagavond 4 maart 2013 in het Congrescentrum in Hannover zullen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Poolse premier Donald Tusk aanwezig zijn. Ook geeft Thomas Enders, de ceo van EADS (European Aeronautic Defence and Space Company) een toespraak als vertegenwoordiger van een grootgebruiker van ict.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-01-23T11:56:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.