Nederland ICT nomineert 9 Awards-kanshebbers

Wedstrijd

Brancheorganisatie Nederland ICT heeft de genomineerden voor de Nationale ICT Awards 2013 bekendgemaakt. Kanshebbers voor de Nederland ICT Innovatie Award zijn Hydrologic, Sweebr en WeTransfer. GameMaker, Python en SWI Prolog zijn genomineerd voor de Commit/Award. Software Improvement Group, Vodafone en een samenwerkingsverband van onder meer CGI en Enexis maken kans op de ICT Milieu Award.

De bekendmaking van de winnaars vindt plaats tijdens een feestelijke uitreiking in de Broodfabriek in Rijswijk op donderdag 13 juni 2013. De Nationale ICT Awards honoreren innovatieve ict-initiatieven en stimuleren het beter en slimmer inzetten van ict.

Nederland ICT Innovatie Award

De Nederland ICT Innovatie Award is voor een project of organisatie, die een pluim of aanmoediging verdient voor zijn strategische en leidende rol in een innovatietraject. Genomineerd zijn:

1.           Hydrologic met HydroNET: op dit webportal wordt een set applicaties aangeboden waarmee lokale overheden, waterbeheerders en rioleurs doelmatige beslissingen kunnen nemen. HydroNET verzamelt gegevens uit de beschikbare informatiebronnen, verbindt deze met elkaar en geeft ze overzichtelijk weer. HydroNET fungeert ook als een app store, waar betaalde en gratis applicaties op het gebied van waterbeheer gedownload kunnen worden.

2.           Sweebr met de ‘kassa in de cloud’: webdienst die realtime via de backoffice van winkels fungeert als kassa. De ‘kassa in de cloud’ werkt platformonafhankelijk, dus via pc, iPad en alle andere tablets, en is te gebruiken als digitale kassa. Deze toepassing vraagt weinig investering en maakt de start van een winkel laagdrempelig.

3.           WeTransfer met WeTransfer Plus: webdienst waarmee internetgebruikers elkaar eenvoudig grote bestanden kunnen toesturen. Deze cloudtoepassing is in korte tijd marktleider geworden en voorziet in een grote behoefte. Inmiddels is er ook de betaalde dienst WeTransfer Plus. Hiermee kunnen bestanden verstuurd worden tot 5 GB, blijven bestanden beschikbaar voor download en wordt 50 GB opslag geboden.

Commit/Award

De Commit/Award is voor het meest waardevolle product of de meest waardevolle dienst, voortgekomen uit wetenschappelijk ict-onderzoek van tien jaar geleden. Commit/ honoreert een idee dat is omgezet in een succesvolle economisch of maatschappelijk profijtelijke toepassing om daarmee de aandacht te vestigen op succesvolle valorisatie. Genomineerd zijn:

1.           GameMaker: computerprogramma, ontwikkeld in 1999 door professor Mark Overmars van de Universiteit Utrecht. Met GameMaker is het makkelijk voor amateurs om zelf games te maken. Sinds 2007 is GameMaker meer dan vijf miljoen keer gedownload. Een gemeenschap van meer dan één miljoen jonge ontwikkelaars heeft wereldwijd driehonderdduizend games ontwikkeld. Per dag worden ongeveer honderdvijftig nieuwe spellen geüpload die gemaakt zijn met GameMaker.

2.           Python: programmeertaal die begin jaren ‘90 is ontworpen en ontwikkeld door Guido van Rossum, destijds werkzaam bij CWI. Python is een makkelijk leesbare, gratis computertaal die werkt op vele verschillende computers. Voorbeelden van gebruikers zijn Google en Mozilla, gameproducenten, Walt Disney Feature Animation, rekencentra van banken en de wetenschappers van Cern en Nasa.

3.           SWI Prolog: vertaler voor Prolog, één van de standaard computertalen die er bestaat. Het is een vertaler die in 1978 is ontwikkeld aan de Universiteit van Amsterdam door Jan Wielemaker (nu VU). De taal Prolog maakt het makkelijk om automatisch te redeneren, van gegevens tot conclusie, aan de hand van kennisuitspraken. De vertaler is inmiddels één miljoen keer gedownload. In 2011 en 2012 waren er tussen de tienduizend en twaalfduizend downloads per maand.

ICT Milieu Award

De ICT Milieu Award is een initiatief van Stichting ICT Milieu en wordt toegekend aan de meest aansprekende en innovatieve ict-toepassing om energieverbruik te verminderen, recycling te bevorderen en de druk op de winning van schaarse grondstoffen te reduceren. De genomineerde toepassingen zijn:

1.           Applicatie energieprofiel register van de Software Improvement Group: gestandaardiseerde methode om vast te stellen wat het energieprofiel is van de combinatie van een softwareprogramma met bepaalde hardware. Hierdoor wordt het mogelijk energie-efficiënt om te gaan met softwareprogramma’s.

2.           Eco-score van Vodafone: duurzaamheidslabel voor mobiele telefoons, gebaseerd op 162 verschillende criteria die voor iedere mobiele telefoon in kaart worden gebracht. Hierdoor wordt de milieu-invloed van mobiele telefoons bij inkoop en gebruik transparant voor de gebruiker.

3.           ‘Jouw energiemoment’ van onder meer CGI en Enexis: het Central Energy Management System (CEMS) zorgt voor een optimale afstemming van energievraag, lokale energieopwekking en de capaciteit van het elektriciteitsnet in lokale netwerken. Een pilotproject geeft inzicht in de praktische werking van smart grid-toepassingen als onderdeel van de gehele energieketen en een eerste stap in de standaardisatie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-05-27T11:44:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.