Gartner ITxpo

'Mobile computing gaat alles overheersen'

Tijdens het vierdaagse evenement ITxpo van Gartner in Barcelona heeft analist David Cearly de tien technologietrends uit de doeken gedaan. Het is opvallend hoezeer mobiel computeren en het web hierin een hoofdrol spelen. Het gevecht rond het mobiele apparaat naar keuze is dan ook de eerste trend.

Met Windows 8 heeft Microsoft het strijdtoneel bestegen, aldus Cearly. Hij ziet een gevecht ontstaan tussen Apple (iOS), Samsung (Android) en Microsoft dat met zijn Surface-tablets een gooi doet naar een comfortabele positie in deze groeimarkt. De analist raadt aan een strategie op te stellen. Hij denkt dat Microsoft hoge ogen gooit, maar bedrijven moeten wel vaststellen hoe ze met de mix van apparaten omgaan. Want dat er een mengvorm zal komen, lijkt onvermijdelijk.

De tweede trend is die van mobile apps en html5. ‘Het web en native applicatie ontwikkeling vertegenwoordigen twee verschillende benaderingen. Aangezien mobile steeds belangrijker wordt, zal de opkomst van hybride web/native-omgevingen standaardisering veroorzaken van de applicaties die daarvan het gevolg zijn’, aldus Cearly.

Personal cloud is de derde trend. Mensen, dus ook medewerkers, zullen hun apps en data opslaan in hun eigen cloudomgeving. Cearly verwees hier weer naar Microsoft die met Skydrive inspeelt op deze ontwikkeling. It-afdelingen moeten bepalen hoe zij hiermee omgaan.

Proefprojecten

The internet of things gaat een belangrijke invloed hebben op de it-omgevingen. ‘Bedrijven zouden serieus moeten investeren in proefprojecten in 2013 en 2014 om klaar te zijn voor het geval zich nieuwe kansen voordoen’, aldus Cearly.

De hyrbride omgeving van it en cloud vormt de vijfde trend. ‘It-afdelingen binnen grote ondernemingen zouden de rol moeten spelen van een dienstenmakelaar, en het personeel zou getraind moeten worden in het beheren van relaties met cloud providers.’

Dan komen we bij strategische big data. Daarvan zegt Cearly dat het nodig is om plannen te ontwikkelen hoe je big data gaat integreren in bestaande it-omgevingen en datawarehouses. Hij meent voorst dat bepaalde onderdelen van de it-omgeving versneld afgeschreven zullen moeten worden, omdat ze niet passen binnen deze aanpak.

Analyses maken

De zevende trend is die van 'actionable analytics', wat zoiets betekent als het kunnen doen van analyses die leiden tot acties binnen de organisatie. ‘Om het maken van analyses breder toe te passen binnnen de onderneming zullen analyse- en business intelligence-professionals hun analyses transparanter moeten maken, in context moeten plaatsen, en ze moeten inpassen in realtime applicaties, die benaderbaar zijn voor niet-traditionelee medewerkers die met dergelijke analyses werken’, geeft Cearly de cio's mee.

In-memory computing gaat gewoon worden, zo is de achtste trend. De prijs van geheugen is zo ver gedaald dat in-memory computerwerk zeer betaalbaar is geworden. Cearly vindt hier wel een waarschuwing op zijn plaats: zorg voor goed databeheer.

Ecosystemen

De negende trend is de opkomst van geïntegreerde ecosystemen. ‘It-leveranciers promoten in toenemende mate sterk geïntegreerde systemen en beheerde ecosystemen om de it-omgeving te vereenvoudigen. Ondernemingen moeten dusdanig met dit aanbod omgaan dat ze een vendor lock-in weten te vermijden’, waarschuwt Cearly.

Ten slotte komen we bij de enterprise app store. ‘Zo'n app winkel binnen de eigen organisatie kan een groot voordeel opleveren bij het terugverdienen van de kosten om apps te maken, risico's verminderen, en de kosten van licenties en administratie terugdringen. Maar voor een goed resultaat moeten de applicatie-, beveiliging- en sourcing professionals goed samenwerken om een effectieve app store te bouwen en te onderhouden.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-11-13T10:18:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.