Productiviteitsverbetering door ict belangrijk thema

Ruim 82 procent van de organisaties (groter dan vijftig werknemers) geeft aan dat productiviteitsverbetering door ict een (zeer) belangrijk thema is in de huidige situatie.

Opvallend is echter dat slechts iets meer dan de helft van alle organisaties tevreden is met de mate waarin productiviteitsdoelstellingen in lijn zijn met de ict-strategie. Dit blijkt uit een recent grootschalig onderzoek van Heliview Research in samenwerking met Microsoft onder vierhonderd it-managers. Het onderzoek heeft plaatsgevonden voorafgaand aan de Studiedag Productivity op 10 maart aanstaande.


Organisaties zijn zich dus bewust van de mogelijke positieve impact van ict op de productiviteit van werknemers. Het onderzoek toont aan dat vooral financieel administratieve processen efficiënter plaatsvinden door een juiste inzet van ict. De tevredenheid met de gerealiseerde productiviteitsverbeteringen binnen deze processen wordt uitgedrukt met een 7,2. In mindere mate is dit het geval bij inkoopprocessen en de ict-ondersteuning in marketing en communicatie. Het daadwerkelijk realiseren van productiviteitverbeteringen vraagt om een strategische focus en een heldere vertaalslag naar ict-oplossingen. De aandacht bij het management voor ict is bij het merendeel van de organisaties aanwezig.

 

Door de druk op budgetten en de terughoudendheid waarmee wordt geïnvesteerd in ict, is de inzet van ict in de huidige situatie nog niet optimaal. Immers geeft zo’n 15 procent van de onderzochte organisaties aan dat de it-infrastructuur onvoldoende bijdraagt aan de productiviteit van werknemers. Als belangrijke uitdagingen voor het verbeteren van de productiviteit voor de komende twee jaar worden genoemd: het integreren van bedrijfsapplicaties en het investeren in nieuwe applicaties.

 

Een meer optimale it-infrastructuur kan de productiviteit van werknemers aanzienlijk verbeteren. Een knelpunt bij ict-investeringen is dat voor 40 procent van de organisaties productiviteitsverbeteringen na investeringen niet altijd meetbaar zijn. Een helder beeld van mogelijkheden om productiviteit te verbeteren met ict en het gericht kunnen evalueren van de benodigde investeringen zijn dus cruciaal voor succes.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Correspondeert 100% met resultaten van het project Sleutels voor inventief management, dat door de stichting SBR wordt uitgevoerd onder mkb bouwbedrijven. Gelet op actualiteit is het wellicht interessant om in computable stil te staan bij de resultaten van dit project.
De uitkomsten ervan zijn immers 1:1 te vertalen naar andere sectoren.
De essentie is dat er een discrepantie is tussen de perceptie van de directie van bedrijven en de bedrijfskundige werkelijkheid.
Daarnaast blijkt dat zodra de bedrijven dit doorhebben zijn slimmer kunnen opereren zonder te investeren. De bestaande ICT biedt voldoende soelaas. Dit heeft met name betrekking op de mogelijkheden van het microsoft officepakket.

Met betrekking tot de uitgebreide mogelijkheden van het microsoft officepakket ben ik het eens. Toch is een investing hier op z'n plaast. Dan is voor bedrijven een productiviteitsverbetering van het microsoft officpakket haalbaar. Belangrijk hierin is het kennisvraagstuk. Kan de eindgebruiker met zijn/haar kennis en ervaring op het gebied van Office wel voldoen aan de door het bedrijf gestelde eisen, al dan niet uit hoofde van functie? Zeker de laatste jaren wordt er stevig bezuinigd op opleidingen voor eindgebruikers. Zonder de juiste kennis op de juiste plek zal Office niet optimaal kunnen worden gebruikt! en hierdoor zal ook productiviteitsverbetering van de eindgebruiker moeilijk te realiseren zijn.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-03-08T08:47:00.000Z Redactie Computable/Channelweb
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.