Gartner: 2013 grootste krimp PC-markt ooit

Dit artikel delen:

De wereldwijde verkoop van pc's is in 2013 fors afgenomen. In totaal werden er 315,9 miljoen verkocht, een daling van 10 procent ten opzichte van 2012. Marktonderzoeker Gartner spreekt van de grootste krimp van de pc-markt ooit. De verkoop ligt op het niveau van 2009. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de marktonderzoeker. In het vierde kwartaal van 2013 werden er wereldwijd 82,6 miljoen pc's geleverd; 6,9 procent minder dan in diezelfde periode in 2012.

Leverancier Lenovo nam in het vierde kwartaal van 2013 het grootste aandeel van de pc-markt voor zijn rekening. De leverancier behaalde een marktaandeel van 18,1 procent. Daarmee stootte het HP van de troon, die leverancier behaalde een marktaandeel van 16,4 procent.

Gekeken naar de verkopen over heel 2013 voert Lenovo de lijst aan. Volgens Gartner behaalde de leverancier een marktaandeel van 16,9 procent. Dat is een groei van 2,2 procent ten opzichte van 2012. HP zag zijn marktaandeel in een jaar met 9,3 procent afnemen. Met een marktaandeel van 16,2 procent staat het op de tweede plaats in de lijst van aantal verkochte pc's. Dell staat met een marktaandeel van 11,6 op de derde plaats. Het bedrijf zag het aantal verkochte pc's met 2,2 procent afnemen.

Tablets

De daling van de pc-verkoop heeft onder meer te maken met de opkomst van tablets. Kopers in opkomende markten slaan vaak de aanschaf van een pc over. Bij de aanschaf van ict-apparatuur kiezen ze direct voor een tablet, stelt Gartner.

Een andere marktonderzoeker constateert dat het zakelijk gebruik van tablets steeds meer gemeengoed wordt binnen het Nederlandse bedrijfsleven. Keala Consultancy concludeert dat het gebruik van tablets op de zakelijke markt is doorgebroken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Speelgoed valt niet meer te stuiten. De serieuze gebruiker blijft echt zijn 'bakkie' gebruiken. Helaas kan men zijn geld maar 1x uitgeven.
Simpel rekensommetje leert; er zijn meer consumenten (speelgoed-slurpende-gebruikers) dan serieuze gebruikers. Straks komt het allemaal wel op zijn pootjes terecht. 'n Tablet is niets meer als elektronisch speelgoed waarmee je ook je e-mail kan lezen en via internet kan Wehkamp'n. Dit is gewoon een tijdelijke dip. Ik zeg altijd maar zo, ooit wel eens een brief geschreven, website ontworpen, een Visio document opgemaakt en of met Photoshop gewerkt op een tablet? Kortom, nu even de kindertjes blij maken en straks weer met z'n allen aan 't werk.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-01-10T10:40:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.