CeBIT 2014 wordt weer puur zakelijke beurs

Op de editie van 2014 wil ict-beurs CeBIT nog duidelijker uitstralen dat de doelgroep de zakelijke markt is. De beurs loopt van maandag 10 tot en met vrijdag 14 maart, over een hele werkweek; de zaterdag is komen te vervallen. Daarnaast is het conferentieprogramma uitgebreid en zijn de standhouders verdeeld over acht clusters en veertien hallen. Door het aantal hallen te beperken en onderwerpen te clusteren wil beursorganisator Deutsche Messe meer samenhang brengen in het grote en diverse beursaanbod.

Het hoofdthema voor de aankomende CeBIT in 2014 is 'datability'. De internationale vak- en handelsbeurs in Hannover wil met de term - een samentrekking van data en ability - het belang van big data benadrukken in samenhang met kundig en verantwoord gebruik.

Groot-Brittannië is het partnerland van de CeBIT 2014. Het land met de na Duitsland grootste ict-markt van Europa volgt daarmee Polen op, dat gastland was van de CeBIT in 2013. Tijdens de openingsceremonie op zondagavond 9 maart 2014 in het Congrescentrum in Hannover zullen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Britse premier David Cameron aanwezig zijn. De bestuursvoorzitter van Volkswagen, Martin Winterkorn, opent deze avond de beurs als vertegenwoordiger van eindgebruikers van de zakelijke ict-industrie.

Clusters en specials

Waar een aantal jaren geleden de CeBIT ook nog aandacht besteedde aan consumenten-ict is de focus nu geheel komen te liggen op de zakelijke markt. De nieuwe verantwoordelijke bestuurder van de CeBIT, Oliver Frese, wil dat die zakelijke opzet nog duidelijker naar voren komt. De vier platforms van de afgelopen edities - CeBIT Pro, Gov, Life en Lab - zijn ingewisseld voor acht clusters: digital business solutions, enterprise content management, enterprise resource planning & data analysis, web & mobile solutions, research & innovation, it infrastructure & data centers, security en communication & networks.

De stadhouders worden verdeeld over de acht clusters; sommige clusters beslaan meerdere hallen maar de beursorganisatie heeft in vergelijking met voorgaande jaren het aantal hallen teruggebracht tot veertien beurshallen en een congrescentrum. Naast de clusters is er ook ruimte vrijgemaakt voor speciale thema's: in hal zestien presenteren bijvoorbeeld de start-ups van de internationale competitie Code_n14 zich. Ook voor overheidsoplossingen, Planet Reseller, speciale hardware, technische innovatie, de vacaturemarkt en industriële automatisering zijn aparte ruimtes.  

Veel sprekers

De nieuwe CeBIT-topman Frese benadrukte op een internationale persbijeenkomst dat het conferentieprogramma dit jaar fors is uitgebreid en in Hal 8 is ondergebracht. Er zijn ruim honderd sprekers, waaronder Steve Wozniak (mede-oprichter Apple), Eugène Kaspersky (oprichter it-beveiliger Kaspersky) en Jimmy Wales (oprichter Wikipedia). Verder zijn er diverse discussiefora, themadagen zoals een automotive-dag (donderdag 13 maart) en een hackers-dag (vrijdag 14 maart), een Cio-diner.

'De CeBIT is nog nooit zo gericht op de eindgebruiker als deze editie', zegt Frese. Hij  is positief over een goede beursafloop. 'Op dit moment hebben zich zo'n honderd standhouders meer aangemeld dan  in vergelijking met een jaar geleden voor de editie 2013.' Onder de grote namen bevinden zich bedrijven als Microsoft, IBM, SAP, HP (neemt weer een eigen stand), Vodafone, Huawei, Samsung, Deutsche Telekom, Brother, Epson, Kyocera, Western Digital en LG. Verder komt er een grote afvaardiging van Britse it-bedrijven en -organisaties.  

CeBIT 2013

Op CeBIT 2013 presenteerden zo'n vierduizend bedrijven uit zeventig landen zich. De beurs trok vorig jaar in totaal 285.000 bezoekers, afkomstig uit 120 landen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

'Nooit zo gericht op de eindgebruiker'
Hebben ze wel eens van de crisis of adviseurs en beïnvloeders gehoord?
En achter elke consument kan een beleidsmaker schuilen. Die gaan echt geen facturable/werkbare dag laten lopen voor het CeBIT. Als ze echt zakelijk zouden worden dan zouden ze de zaak omdraaien en alleen op zaterdag beurs hebben. Dan heb je ook gelijk de mensen te pakken met hart voor de zaak. Dit lijkt wel de logica van de banken, die alleen open zijn op werkelozetijden.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-01-29T11:31:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.