Ict-concurrentiepositie Europa in gevaar

In maart 2000 legde de Europese Commissie zich in Lissabon als doelstellingen op om tegen 2010 de meest concurrerende en dynamische kenniseconomie te worden, met verbeterde werkomstandigheden en sociale cohesie. Deze doelen worden niet gehaald wanneer de productiviteit en prestaties van de Europese ict niet drastisch verbeteren.

Dat concluderen het Britse adviesbureau Indepen en marktanalist Ovum na onderzoek. Het rapport Achieving the Lisbon Agenda: the contribution of ICT, dat is aangeboden aan de Europese Commissie, waarschuwt dat ‘de toekomstige welvaart en economische groei van de Europese Unie gevaar lopen, tenzij er een grote verbetering plaatsvindt waardoor investeren aangemoedigd wordt’. Zonder verandering zullen de Europese productiviteitsniveaus nog verder terugvallen. Productiviteit is de belangrijkste bron van middellange-termijn inkomensgroei. In 1995 bedroeg de Europese productiviteitsgroei 94 procent van die van de Verenigde Staten, maar sindsdien is één vijfde van de inhaalslag verloren gegaan.

Indepen en Ovum schatten dat Europa op dit moment twintig jaar achter ligt op de VS wat ict-investeringen betreft. De uitgaven die wel worden gedaan zijn vaak minder rendabel en effectief. Zonder maatregelen wordt het moeilijk voor de EU om zijn Lissabon-doelstellingen te bereiken. Steeds meer wordt duidelijk dat ict de economische groei ondersteunt. Daarnaast kan ict het productiviteitsgat tussen Europa en de VS dichten. Het simpelweg verhogen van investeringen in ict zal niet de gewenste productiviteitsstijging en economische groei teweegbrengen. Daarvoor moet ook de manier waarop bedrijven zijn ingericht en functioneren wijzigen. Daarnaast moet het ‘menselijk kapitaal’ veranderen. Het is lastig om deze veranderingen binnen vijf jaar te realiseren.

Een uitgebreid artikel over dit onderwerp is te lezen in de Computable van 11 maart 2005

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-03-10T13:13:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.