Aantal ICT-overnames daalt in 2013

Munten

Vorig jaar moest de ict-overnamemarkt in Nederland een stap terug doen. Het was met in totaal 208 geregistreerde overnames, fusies en deelnemingen een magerder jaar dan 2012 (254 transacties). Dat blijkt uit het overzicht, samengesteld door financieel adviesbureau Mazars Berenschot Corporate Finance (MBCF) en Computable. MBCF denkt echter het om een tijdelijke dip gaat en voorziet in 2014 een terugkeer naar het niveau van twee jaar geleden.

'Ik verwacht dat de it-bestedingen toenemen en de markt autonoom zal groeien', stelt Ramon Schuitvoerder, senior adviseur in het ict-team van MBCF. 'Daardoor komt het vertrouwen terug en zullen bedrijven meer strategische overnames willen doen. Dat zal aan de bovenkant van de markt eerder loskomen dan in het midden- en kleinbedrijf. Ook omdat de grote deals nog steeds eerder worden gefinancierd dan de kleinere.'

In het eerste kwartaal van dit jaar zijn er al diverse interessante overnames de revue gepasseerd, zoals Liberty Global, de moedermaatschappij van UPC, dat een bod op de meerderheid van de aandelen van Ziggo doet, de fusie tussen de hostingpartijen ASP4all en Bitbrains en de overname van de overheidstak van Sltn/Inter Access door Pinkroccade. Recent nam de investeerder Standard Investment de boedel van Be Informed over en kondigde de Stichting Nationale Woningraad (NWR) aan dat ergens dit jaar haar meerderheidsbelang in corporatie-automatiseerder Nccw over gaat naar Unit4.

2013

In het afgelopen jaar waren het vooral de investeerders die behoorlijk actief waren met het financieren van overnames, fusies en transacties op de Nederlandse ict-markt. 'De banken in Nederland maken weinig geld vrij voor transacties. Vooral bij het midden- en kleinbedrijf overheerst er een rigide houding; alleen bij grote deals willen de banken uitgebreider meedoen', zegt Schuitvoerder.

Op traditioneel ict-vlak sprongen in het laatste kwartaal van 2013 de overnames van Inter Acces (Sltn), DSA Vision (Cegeka), Unit4 (Advent) en TSS (Constelllation Software) er uit, alsmede de investering van Gilde in dienstverlener Conclusion.

Daarnaast viel in het vierde kwartaal de grote hoeveelheid deals - 28 van de 57 - rond internetdiensten, online portalen en mobiele apps op. MBCF-adviseur Schuitevoerder verwacht dat de grote vraag naar mobiele app-ontwikkelaars ook in 2014 voor een toenemend aantal overnames zal leiden in dit segment.

Overname-overzicht

Lees ook het achtergrondverhaal met overname-overzicht: Investeerders grijpen kansen op ICT-markt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-02-06T11:49:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.