CeBIT 2014

Datagebruik is hoofdthema CeBIT 2014

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Britse premier David Cameron waren de prominente gasten tijdens de opening van de CeBIT 2014.

Editie 2014 van de CeBIT, de grootste ict-vakbeurs ter wereld, staat in het teken van 'datability': het gebruik van data. Daarbij gaat het niet alleen om de mogelijkheden die een ontwikkeling als big data biedt, maar ook om de risico's ervan op het gebied van beveiliging en privacy. CeBIT 2014 is vandaag, maandag 10 maart, in Hannover van start gegaan en loopt tot en met vrijdag 14 maart. Beursorganisator Deutsche Messe verwacht het aantal bezoekers van vorig jaar - 285.000 - te overtreffen.

Bondskanselier Angela Merkel sprak tijdens de opening van een thema dat 'uitnodigt tot dromen en tot aanpakken.' Zij benadrukte de mogelijkheden van big data om bijvoorbeeld verkeersstromen efficiënter te regelen, spaarzamer met energie om te gaan en de gezondheidszorg van betere informatie te voorzien. Maar, waarschuwde de bondskanselier van Duitsland, de nadruk moet niet te veel op de technologische mogelijkheden komen te liggen; de menselijke maat moet wel worden aangehouden.

Met andere woorden: verantwoord gebruik met het oog op beveiliging en privacy is noodzakelijk. Saillant detail is dat op de opening ook premier David Cameron aanwezig was, omdat Groot-Brittannië dit jaar partnerland is. Die sprak vooral over de mogelijkheden van innovatieve ict en de noodzakelijke grensoverschrijdende samenwerking in Europa op dat vlak. Over de grootschalige schending van de privacy door de Britse geheime dienst GCHQ , die onder andere de 'handy' van Merkel afluisterde, liet Cameron zich niet uit.  

Opening

De opening van de CeBiT 2014 vond op zondagavond 9 maart in het Congrescentrum in Hannover plaats. Naast bondskanselier Merkel en premier Cameron spraken nog Stephan Weil, minister-president van deelstaat Nedersaksen, Dieter Kempf, president van de Duitse ict-branchevereniging Bitkom en Martin Winterkorn, bestuursvoorzitter van Volkswagen AG, die ook nog een zichzelf besturende 'auto van de toekomst' presenteerde.

De opening werd voorts opgeluisterd met een robotpresentatie, een optreden van de Britse violiste Nicola Benedetti en muziek van een Britse drumband. Professor Johanna Wanka, minister van onderwijs & onderzoek, deelde nog de Duitse CeBIT Innovation Award uit aan de startup Shoutr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-03-10T10:46:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.