NEN ontwikkelt EU-norm ICT-competenties

Europese aanbesteding Europa vlaggen

Standaardisatie-instituut NEN (Nederlandse Norm) zoekt Nederlandse bedrijven die kunnen helpen bij de ontwikkeling van een Europese norm voor ict-competenties. Die norm wordt gebaseerd op het e-CF (European Competence Framework). Die bestaande overeenkomst wordt omgezet tot een norm die bindend is in alle Europese landen waar het norminstituut actief is. Als het tot één Europese norm komt, worden bestaande NEN-normen die daarmee in tegenspraak zijn ingetrokken.

NEN is door het Italiaanse norminstituut (UNI) gevraagd om een Europese norm op te stellen. De Europese norm wordt gebaseerd op de laatste versie van e-CF die officieel is gedocumenteerd als CWA 16234-1. Verwacht wordt dat er bij de komende commissievergadering een eerste tekstvoorstel ligt voor de NEN-norm. De commissie heeft ook besloten binnen afzienbare tijd te gaan werken aan een gebruikershandleiding en een document over methodologie.

Nederlandse partijen die willen deelnemen kunnen zich melden bij NEN. Dat samenwerkingsverband van het Nederlands Normalisatie-instituut en de Stichting NEC richt een normcommissie op waarin die organisaties zitting nemen. Daar is wel een financiële bijdrage aan verboden.

e-CF

In 2003 is het e-Competence Framework (e-CF) ontwikkeld. Het gaat bij die afspraak om het vergelijkbaar maken van competenties van ict-professionals waardoor het voor werkgevers makkelijker wordt het juiste personeel aan te trekken, opleidingsinstituten hun onderwijs beter kunnen afstemmen op behoeften van de markt en werknemers makkelijker hun kennis en kunde kunnen ‘verkopen’.

Het referentiemodel bestaat uit 36 competenties op vijf niveaus, verdeeld over vijf competentiegebieden (plannen - bouwen - uitvoeren - mogelijk maken - sturen). e-CF kan worden gebruikt en begrepen door bedrijven die ict-producten/diensten gebruiken en leveren, ict-professionals, managers en hr-afdelingen, bemiddelaars tussen vraag en aanbod, de publieke sector, onderwijsinstellingen en opleidingsinstituten, en sociale partners in heel Europa.

In 2013 ondertekenden 21 Nederlandse organisaties dat covenant met afspraken over het gebruik van een referentiemodel voor ict-competenties.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-03-13T11:25:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.