In memoriam

IDC-oprichter Patrick McGovern overleden

Informatie delen over ICT was zijn levenswerk

Oprichter van analistenbureau IDC en uitgever IDG, Patrick J. McGovern is woensdag 19 maart 2014 op 76-jarige leeftijd overleden. McGovern, door medewerkers liefkozend 'Uncle Pat' genoemd, bouwde in vijftig jaar tijd een imperium aan informatie voor ict'ers en ict-gebruikers op. IDG, de uitgever die na IDC werd opgericht, is ondermeer uitgever van Computerworld, Info World en PC World.

McGovern studeerde in 1959 af aan de prestigieuze tech-universiteit MIT. Tijdens zijn studie zette hij de eerste stappen in de ict-journalistiek als redacteur van Computers and Automation, een van 's werelds eerste computerbladen. Daar werkte hij na zijn afstuderen een tijd als redacteur en co-uitgever.

McGovern merkte dat er in de markt behoefte was aan gedegen marktonderzoek. Afnemers van automatisering wilden aan de hand van onderzoeken van analisten de juiste commerciële beslissingen kunnen nemen, zo ondervond de jonge redacteur die ook beschikte over een sterk zakelijk inzicht. Hij begon analistenbureau International Data Corporation (IDC). Dat was in 1964, toen de ict-industrie nog in de kinderschoenen stond. McGovern verkocht zijn auto om vijfduizend dollar startkapitaal vrij te maken.

Na IDC richtte McGovern uitgeverstak IDG (International Data Group) op. Het weekblad Computerworld verscheen voor het eerst in 1967 en werd de belangrijkste titel van de kleine uitgeverij. Dat bedrijf groeide uit tot een concern van ruim driehonderd magazines en vakbladen, honderden website en uitgever van mobiele apps.

China

Naast het uitgeven van ict-titels, investeerde McGovern vanaf de jaren negentig onder meer in bedrijven in China. Dat ging via IDG Technology Ventures. 

In de Forbes 400 lijst van september 2013 wordt het vermogen van Uncle Pat geschat op 5,1 miljard dollar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-03-21T11:59:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.