Intel: recordverkoop chips door PC-markt

groei cijfers vergrootglas grafiek

Chipfabrikant Intel heeft in het tweede kwartaal van 2014 een recordaantal processoren verzocht. Met name de omzet uit chips voor pc's steeg fors. De omzet van de PC Client Group kwam uit op 8.7 miljard dollar, dat is een stijging van 6 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2013. De totale omzet kwam uit op 13,8 miljard dollar, een stijging van 8 procent. De winst steeg met 40 procent tot 2,8 miljard dollar. Intel stelt de verwachtingen voor heel 2014 naar boven bij. Het rekent op 5 procent groei, eerder werd een vlakke omzetontwikkeling verwacht.

De omzet van de datacenter-groep steeg in het tweede kwartaal flink (19 procent) tot 3,5 miljard. De omzet uit chips voor Internet of things (wearables) steeg met een kwart tot 539 miljoen dollar. De omzet uit software en dienstverlening kwam 3 procent hoger uit dan een jaar eerder (548 miljoen dollar).

Volgens Intel hangt de verkoop van chips samen met een kentering op de pc-markt. Het bedrijf profiteerde van de vervangingsslag van gebruikers van Microsoft XP die de migratie naar een nieuw OS ook aangrepen om de hardware te vervangen. Ook de vervanging van pc's op werkplekken waar nieuwe all-in-one computers worden aangeschaft en de verkoop aan gamers, zorgden voor een toename.

Henk van den Eeckhout , Intel-directeur grootzakelijke markt Noord-Europa, vertelt dat Intel veel verwacht van 14 nanometerchips die in het vierde kwartaal van 2014 op de markt komen. Die chips die zijn ontwikkeld in het Broadwell-programma moeten verwerkt zijn in apparatuur die rond de kerstdagen in de winkels ligt. Van den Eeckhout vertelt dat er in Nederland naar verhouding meer chips aan leveranciers van consumentenapparatuur dan aan zakelijke klanten wordten verkocht. Wereldwijd is die verhouding 50/50, In Nederland ligt de verhouding tussen de omzet uit consumenten en zakelijke klanten 60/40.

Smetje

De omzet van de divisie Mobile and Communications Group vormt een smetje op de cijfers. De omzet van die divisie daalde met 83 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2013 en kwam uit op 51 miljoen dollar.

Intel geeft aan dat het die markt voor onder andere chips in smartphones niet laat vallen en blijft werken aan de ontwikkeling van innovatieve chips voor die toestellen. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-07-16T11:59:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.