PC-markt zit weer in de lift

Amber Alert melding op pc

Na jaren van krimpende uitgaven groeit de pc-markt weer. Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau IDC. In West-Europa is de groei het grootst door grootscheepse vernieuwingen in het bedrijfsleven. Dit zorgt voor een stijging van de pc-markt van 25 procent.

Volgens IDC zijn er in het tweede kwartaal van 2014 in Europe, het Midden-Oosten en Afrika - de EMEA-landen - 21,9 miljoen units desktops en notebooks verscheept. Dit is een groei van ruim 10 procent ten opzichte van vorig jaar en een duidelijke terugkeer naar groei na zeven kwartalen van achteruitgang. De stijging is het grootst in West-Europa (25 procent) en geeft aan dat de markt op de weg terug is, laat het onderzoeksbureau weten. Van volledig herstel is echter nog geen sprake. De aantallen blijven nog ver achter bij de 25 miljoen units die in de hoogtijdagen in 2010 en 2012 zijn verscheept.

Windows XP

De vernieuwingen in apparatuur in onder andere het mkb volgen op de beëindiging van Windows XP-ondersteuning door Microsoft. Ook de verbeterde economische vooruitzichten spelen mee. ‘Het gebrek aan investeringen in pc’s in de afgelopen twee jaar heeft geleid tot een verouderde installed base in de commerciële markt. Samen met de beëindiging van de ondersteuning van Windows XP leidt dit tot grote vraag naar nieuwe apparatuur', zegt senior analist op het gebied van Personal Computing Maciej Gornicki van IDC EMEA. ‘Doordat de economische vooruitzichten zijn verbeterd in de meeste West-Europese landen, hebben grotere bedrijven meer vertrouwen en zijn begonnen met het vervangen van hun pc’s. Daardoor is de vraag naar desktops in de laatste twee kwartalen gegroeid. De vervanging van laptops en andere draagbare apparaten staat ons nog te wachten.’

De groei in uitgaven aan pc’s in West-Europa geeft bovendien aan dat dit de belangrijkste hulpmiddelen blijven in een bedrijfsomgeving. Naast de groei in de uitgaven van het bedrijfsleven is ook aan de consumentenkant een stijgende lijn te ontwaren. Tegelijkertijd is de onstabiele politieke en economische situatie in Centraal-en Oost-Europa debet aan dalende pc-uitgaven in die regio’s.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Is het niet eerder iets van:

Goedemiddag, ik heb windowsXP ,ik zou graag een windows7 (of 8) willen kopen,.....dat is dan 300 Euro.
Oh?
Maar als u een PC koopt van 450 euro zit het er gratis bij meneer.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-07-18T11:00:00.000Z Kim de Vries
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.