Atos Origin verwacht organische groei

Atos Origin zag vorig jaar zijn omzet met 75 procent toenemen tot 5,3 miljard euro, vooral als gevolg van de overname van Sema Group. Ook boekte de automatiseerder een kleine winst van 11 miljoen, na in 2003 door bijzondere lasten in de rode cijfers te zijn beland. Voor 2005 verwacht het bedrijf een organische groei - dus zonder overnames - van 5 procent.

De Sema-bedrijfsoperaties tellen vanaf 2004 mee in de cijfers van Atos Origin en leverden een majeure bijdrage aan de omzettoename van 3,035 miljard naar 5,302 miljard euro. De nettowinst van de Frans/Nederlandse combinatie voor afschrijving van bijzondere lasten (afgestoten niet-kernactiviteiten, herstructurering en goodwill) kwam uit op 231 miljoen (een stijging van 51 procent). Na afschrijving staat het profijt op 11 miljoen (2003: 169 miljoen verlies). Het aantal medewerkers steeg van 26.473 naar 46.584.

"Voorlopig komen er geen nieuwe overnames meer, Europa is geografisch voldoende afgedekt", zegt Wilbert Kieboom, directeur van Atos Origin Noord-Europa. Het gerucht dat zijn bedrijf Siemens Business Services wil overnemen, ontkent hij. "In Duitsland hebben wij grote uitbestedingsopdrachten binnengehaald bij E-Plus en, met name, KarstadtQuelle. Dat biedt voldoende groeimogelijkheden."

Kieboom toont zich content over 2004: alle belangrijke indicatoren staan op positief: de omzet is toegenomen, er is weer winst, de operationele marge steeg tot 7,3 procent, de schuldenlast is verlaagd tot 491 miljoen euro en in het derde en vierde kwartaal was voor het eerst sinds ruim drie jaar weer een organische groei zichtbaar. De Nederlandse topbestuurder is positief gestemd over de vooruitzichten ("de vervangingsmarkt trekt nu echt aan en de vraag naar wereldwijde oplossingen blijft groeien"). De prognose is dat Atos Origin dit jaar een organische groei (op eigen kracht) behaalt van 5 procent.

In Nederland, waar Atos Origin zo’n negenduizend werknemers telt, zoekt het bedrijf dit jaar naar circa 750 nieuwe arbeidskrachten. "Vooral aan de applicatiemanagement en -onderhoudskant." Daarnaast breidt de ict-dienstverlener zijn offshore-capaciteit in India en China uit.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-03-17T15:30:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.