Nederland ICT blij met uitstel 'Wet BGL' voor VAR

De behandeling van de ‘Wet invoering Beschikking geen loonheffingen’ (BGL) is tot nader order uitgesteld. Het kabinet gaat op zoek naar een ander alternatief voor de VAR (verklaring arbeidsrelatie). Nederland ICT zegt blij te zijn met het uitstel, omdat in haar ogen de maatregelen ervoor zouden zorgen dat het voor opdrachtgevers minder aantrekkelijk wordt om zelfstandigen in te huren. Ook vond de branchevereniging de voorgestelde maatregelen geen oplossing voor het probleem van schijnzelfstandigheid.

Het kabinet heeft toegezegd om naar alternatieven te kijken en die te bespreken met de verschillende organisaties. VNO-NCW en MKB-Nederland hebben al laten weten dat zij graag in gesprek gaan met het kabinet over hun eigen ideeën, waarin de ondernemingsorganisaties al enkele suggesties gedaan hebben. Nederland ICT, die de twee werkgeversorganisaties steunt, vindt het een goede zaak dat het kabinet kijkt naar een sectorale insteek voor de aanpak van de problematiek van schijnzelfstandigheid.

Nederland ICT noemt zicht voorstander van 'proportionele oplossingen die het probleem van schijnzelfstandigheid effectief aanpakken, en daarnaast voorkomen dat bonafide opdrachtgevers huiverig worden om zelfstandigen in te huren.' Het uitstel van de behandeling van de BGL betekent dat aan de huidige regeling vooralsnog niets verandert. Werkgevers zullen aan ingehuurde zzp'ers dus gewoon om een VAR moeten vragen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Waarom is het zo moeilijk om een onderscheid te maken tussen schijnzelfstandigheid, waarbij de werknemer uitgebuit wordt, en een normale zzp'er? Mijn inziens kan er met gemak gekeken worden naar het uurtarief. Elk uur tarief boven de 35 euro excl. btw is geen schijn-constructie maar een goed verdienende zzp'er en wordt als zodaning aangemerkt. Zijn we eindelijk van al dat gedoe af.

Je bent werknemer of zelfstandig ondernemer.
Als werknemer werk je in dienstverband bij je werkgever.
Als ondernemer lever je een dienst waarvoor je factureert aan je klant.
Klinkt niet echt ingewikkeld. Toch eindigt dit artikel met de conclusie dat werkgevers de zzp-ers om een VAR moeten vragen, terwijl een zzp-er geen werkgever heeft.

Leuk dat de politiek zich zo druk maakt over de zg schijnzelfstandigheid, nadat we allemaal flex moesten werken. Hoe zelfstandig en integer zouden ze zelf zijn ?
Maar het resultaat is : "dat aan de huidige regeling vooralsnog niets verandert." "Tot nader order uitgesteld".
Businescase agile wendbaar klantfocus time2market geldt blijkbaar niet voor hun.

Deze week gaat een stucadoor mijn kamer doen. Zelf heb ik geen zin en tijd, ik werk alleen maar en schrijf facturen. Flink deel van mijn eindklantkosten gaat naar de agencies, bedrijven doen al 10 jaar niets meer zonder minimaal 1 van die marktverziekers. Zo anders bij die klusser. Hij noemt een prijs doet een offerte, ik ga akkoord of niet. 6% BTW. Nix agency. Waarom moet in ICT alles zo ingewikkeld?

Deze week alle ICT zzp-ers naar Den Haag demonstreren. Ik maak wel wat draagbare vrijheidsbeelden en vlaggen met "Vive la transparancy" en "Je suis een klusser" ;-)

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-01-12T11:16:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.