Impact veranderende wet- en regelgeving op ict groot

De impact van de veranderende wet- en regelgeving op de ict-activiteiten van organisaties is aanzienlijk. Daarnaast zijn ict-toepassingen en infrastructuren cruciaal voor de continuïteit van organisaties. Dit blijkt uit onderzoek van Heliview.

Meer dan ooit is het van belang dat ict-management en financieel management gezamenlijk de juiste lijnen uitzetten om ICT Governance optimaal in te bedden. De visie op deze problematiek wijkt echter behoorlijk af tussen beide functies.

 

Allereerst is het management van organisaties met meer dan vijftig werknemers in 66 procent van de gevallen onbekend met ICT Governance, zelfs ook bij veel organisaties in de grootzakelijke markt. Verder geeft slechts 14 procent van de ict-managers aan dat ICT Governance een actueel aandachtspunt is, terwijl ruim 30 procent van de financieel verantwoordelijken bij deze organisaties dit vindt. De drang om vanuit een strategisch perspectief te sturen op ict-activiteiten lijkt dus groter bij financieel management dan bij ict-management. Dit blijkt uit recentelijk grootschalig onderzoek van Heliview in het kader van de Studiedag Wet- en Regelgeving die Heliview organiseert in samenwerking met Microsoft op 6 april.

Heliview heeft in haar onderzoek binnen ICT Governance vooral gekeken naar de impact van wet- en regelgeving op de ict-activiteiten van organisaties. Beide verantwoordelijken, zowel finaniën als ict, zijn het eens over het feit dat de privacy wetgeving de laatste jaren de grootste impact heeft gehad op de ict-activiteiten. Waar niet één van de onderzochte ict-managers spontaan aangeeft dat ook Ifrs sterk van invloed is geweest, is dit volgens financieel managers naast de privacy wetgeving de meest ingrijpende verandering met invloed op ict-gebied. Als er vervolgens specifiek wordt ingegaan op bijvoorbeeld Ifrs implementaties, blijkt dat financieel managers juist weer de problematiek van ict-managers op dit gebied onderschatten.

 

Van de ict-managers bij organisaties waar Ifrs is geïmplementeerd, geeft 26 procent aan dat een implementatie complex is. Er is sprake van aanpassingen in diverse systemen. Slechts 11 procent van de financieel managers is het hiermee eens en erkent dat de impact van Ifrs op ict-infrastructuren groot is.

Ook valt op dat er niet altijd een eenduidig beeld is van externe dienstverleners die de implementatie van bijvoorbeeld Ifrs kunnen begeleiden. Financieel managers overwegen in bijna 90 procent van de gevallen een accountant in te schakelen en in slechts 31 procent van de gevallen wordt gedacht aan een ict-dienstverlener. 75 procent van de ict-managers onderkent de behoefte aan een accountant bij een Ifrs implementatie, maar in bijna 60 procent van de gevallen is ook ondersteuning van een ict-dienstverlener noodzakelijk.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-03-29T11:35:00.000Z Redactie Computable/Channelweb