Qwise-oprichter weg na vijandige overname

Schermer start adviespratijk ict-investeringen en business development

Algemeen-directeur Abram Schermer (52) is per 1 juli 2015 opgestapt bij systeemintegrator Qwise. Hij verlaat na 13,5 jaar het bedrijf dat hij in 2002 oprichtte. Begin 2015 verwierf het Franse Groupe OnePoint een meerderheidsbelang in Vision IT, het Waalse bedrijf dat in 2010 Qwise inlijfde. Schermer pakt zijn biezen om een eigen adviespraktijk voor ict-investeringen en business development te starten.

'Voor mij is de uitdaging weg', reageert Schermer. Hij vertelt aan Computable dat de nieuwe eigenaar Groupe OnePoint, voor het team goed kan uitpakken, maar dat hij er persoonlijk weinig voor voelt om onder de nieuwe eigenaar, dat een volledig Frans managementteam heeft opgetuigd, te werken.

Schermer was in januari 2015 begonnen om de activiteiten van Vison IT Group een nieuwe impuls te geven. Door de overname zijn die plannen tot stilstand gekomen. 'Groupe OnePoint is een Frans bedrijf. Ze zijn alleen actief op die markt. Ik wil absoluut niet stellen dat het een slecht bedrijf is, maar ze zullen hard moeten werken om zich te bewijzen en waarde te creëren voor de Nederlandse klant.'

Groupe OnePoint verwierf begin 2015 een meerderheidsbelang in Vison IT Group, maar ligt in de clinch met de aandeelhouders van Vision IT. Zij zien het meerderheidsbelang als een vijandige overname en voeren een rechtszaak over de manier waarop de Fransen het bedrijf hebben beïnvloed om in te stemmen met het bod.

Toekomst

Schermer wil zich vooral op de toekomst richten. Hij zet een eigen adviesbedrijf op voor investeringen en business development van ict-bedrijven. 'Voor de partijen met het geld, zoals de private equity-fondsen, is het vaak moeilijk te beoordelen wat nu de beste kansen zijn in de markt. Zeker als je drie tot vijf jaar vooruitkijkt en een goed rendement wilt behalen.'

Hij verwacht dat zijn ervaring, ict-kennis en commerciële vaardigheden veel toegevoegde waarde kunnen bieden en is momenteel in gesprek om samenwerkingen aan te gaan met durfinvesteerders. Schermer: 'Kijk het lukt de meeste ict-bedrijven wel om in korte tijd bijvoorbeeld van één naar twintig man te groeien. Maar de stap van twintig naar een organisatie van honderd man is een stuk lastiger. Daar is vaak extern kapitaal voor nodig.

In 2010 na de overname door Vision IT verliet directeur en aandeelhouder Jan Huberts Qwise. Hij stapte na tien jaar uit het bedrijf om zich te richten op nieuwe ondernemingen.

Qwise

Sinds juli 2010 maakt Qwise deel uit van Vision IT Group en begin 2015 heeft Groupe OnePointeen meerderheidbelang verworven in Vision IT Group. Door deze overname is een organisatie ontstaan van meer dan 1700 werknemers met een jaaromzet van ruim 170 miljoen euro.

Bij Qwise werken ongeveer tachtig mensen, voornamelijk consultants. Zij adviseren over cloud-diensten, detachering, outsourcing, projecten en trainingen rondom Citrix en Microsoft Azure, RES Software en VMware. Qwise is altijd al sterk geweest in het aanbieden van applicaties en data voor gebruikers van klanten. Dit op basis van centralisatie-, virtualisatie- en cloudoplossingen. Groupe OnePoint heeft een sterke focus op het ontwikkelen en aanbieden van een breed scala aan applicaties en diensten.

Voor Qwise betekent deze overname een kans om meer internationale klanten te benaderen. Zo zijn er al contacten geweest met diverse Belgische-, Franse en Luxemburgse klanten van Groupe OnePoint. Doordat Qwise zich richt op zorg, lokale overheid en retail en Groupe OnePoint op (financiële) dienstverlening en centrale overheid, sluiten de marktgebieden op elkaar aan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik vond Schermer een leider met visie. Hij heeft een mooi bedrijf neergezet. Ik heb ooit (als projectmanager/adviseur van de opdrachtgever) Qwise in een aanbestedingstraject als inschrijver meegemaakt. Veel ambitieuze en vooral jonge ict-ers... toen. Een fusie met een Nederlandse Systeemintegrator had ik eerder verwacht dan met die partij toen. Het verbaasde me dat Schermer lang na de fusie bij Qwise betrokken was (of zo zag ik het op afstand)

Ik ben benieuwd hoe het verder met Qwise gaat lopen. En Abram......hij is slim, innovatief en vindingrijke man ....komt goed met hem!

Ik kan van binnen naar buiten kijken. Ik ben zelf al 13 jaar werkzaam bij Qwise en ben nauw betrokken bij de recente ontwikkelingen. Ik zie deze overname als een nieuwe kans. Zowel voor Abram, die meer dan 13 jaar een fantastische en inspirerende leider is geweest, als voor Qwise. Groupe OnePoint (GOP) is van plan stevig voet aan de grond te krijgen op de Nederlandse markt en zal daar stevig voor moeten investeren. Dit is natuurlijk goed voor Qwise. GOP is ook al in staat gebleken ons te introduceren bij een aantal van haar klanten voor concrete oplossingen. Het portfolio en de klanten van GOP en Qwise sluiten ook mooi op elkaar aan. Synergie dus, maar dan echt. Bij Qwise zien we mede daarom alle nieuwe en spannende ontwikkelingen positief tegemoet.

Ik heb als tevreden en trotse ex-medewerker alle vertrouwen in Abram, Remco en vele anderen bij Qwise. Ook zonder elkaar: veel plezier en succes!

Remco,
Een tip:
Ik zou me als een medewerker van Qwise op afstand houden van dit soort tekst en uitspraken. Laat andere mensen die niet "in" de organisatie maar wel buiten de organisatie zitten en wel met de organisatie te maken (gehad) hebben deze woorden uitspreken.

Je reactie komt bij me over als een stukje tekst van PR afdeling met veel bla bla.

Misschien was handiger jouw reactie als een onderdeel/achtergrond integraal binnen het artikel opgenomen gehad hebben.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-07-03T13:29:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.