Overname Micron door Chinese staat twijfelachtig

Het Chinese staatsbedrijf Tsinghua Unigroup heeft 23 miljard euro geboden voor de Amerikaanse chipmaker Micron. Met deze overname wil het staatsbedrijf de productie van chips in eigen handen nemen. Of de overname echt realiteit wordt is twijfelachtig. Volgens verschillende experts zijn er een hoop obstakels die een dergelijke overeenkomst zouden tegenhouden.

Volgens verschillende media heeft het Chinese staatsbedrijf Tsinghua Unigroup interesse in  chipmaker Micron. Tsinghua Unigroup is bereid voor een overname 23 miljard dollar op tafel te leggen. De chips van Tsinghua Unigroup worden op dit moment door Intel, Samsung en Micron geproduceerd. Naar verluid zou de Chinese overheid de overname financieren, omdat het land door angsten voor buitenlandse cyberspionage belang heeft bij een lokale server- en netwerk-apparatuur-sector.

Volgens verschillende experts is de kans klein dat de overname van Micron door Tsinghua Unigroup doorgaat. Niet alleen is Micron een financieel gezond bedrijf, waarbij verkoop niet nodig is, ook zou het Amerikaanse comité van buitenlandse investeringen een overname mogelijk niet toestaan. Dit comité moet de gevolgen voor de nationale beveiliging namelijk nagaan bij dergelijke overeenkomsten.

Daarnaast zegt analist Jim Handy tegen Computerworld dat er recent veel zorgen zijn opgekomen over het mogelijk instorten van de Chinese economie. ‘Het toestemmingsproces van het Amerikaanse comité kan enkele maanden duren. Als dit proces te lang op zich laat wachten, kan de instorting van de Chinese economie al het einde van een overname betekenen.’

Mocht een overname echter wel doorgaan, dan zou dat de grootste Chinese overname van een Amerikaans bedrijf zijn. Hierdoor zou China zichzelf kunnen voorzien in de productie van dram- en nand-chips.

Micron meldt zelf geen bod te hebben ontvangen van Tsinghua Unigroup. 

Gevolgen voor Intel

Intel, één van de huidige chipproducenten van het Chinese staatsbedrijf, zal door een mogelijke overname niet uit beeld verdwijnen bij zowel Tsinghua Unigroup als Micron. Intel heeft namelijk een jaar geleden een contract met Tsinghua Unigroup gesloten waarbij Intel 1,5 miljard dollar heeft geïnvesteerd in het staatsbedrijf voor een belang van 20 procent. Daarnaast heeft Intel ook al een langdurige relatie met Micron.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-07-16T12:23:00.000Z Birgit Bunt
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.