WTO beslist over uitbreiding ITA-akkoord

Vrachtschip

Vandaag wordt bepaald of het achttien jaar oude ITA-akkoord (Information Technology Agreement) wordt vernieuwd. Leden van de organisatie achter het akkoord, de Wereldhandelsorganisatie (WTO), mogen tot vrijdagmiddag hun definitieve toestemming geven. De uitbreiding betreft een extra lijst van tweehonderd it-producten waarvoor de tarieven en heffingen voor internationale handel worden geschrapt. Deze producten hebben een totale handelswaarde van 1 biljoen dollar (ongeveer 910 miljard euro) per jaar.

In 1996 werd het originele ITA-akkoord gesloten tussen de lidstaten van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Binnen dit akkoord is een lijst opgesteld van it-producten waar geen tarieven en heffingen voor internationale handel voor hoeft te worden betaald volgens de WTO. Het originele akkoord werd afgerond in 1997 en betrof toen 29 WTO-leden. Inmiddels heeft de WTO tachtig leden.

Drie jaar geleden, in 2012, is de WTO begonnen met pogingen om het originele akkoord uit te breiden. De Wereldhandelsorganisatie wil het akkoord uitbreiden met een lijst van tweehonderd it-producten met een handelswaarde van 1 biljoen dollar (ongeveer 910 miljard euro). Deze producten betreffen onder andere nieuwe generatie chips, gps-navigatie-apparatuur en medische apparatuur, zoals magnetic resonance imaging (mri)-producten en ultrasonische scanapparatuur. Afgelopen zaterdag 18 juli werd er bijna een akkoord bereikt onder 54 WTO-leden.

De WTO meldt op zijn website dat zijn leden tot vrijdagmiddag de tijd hebben om hun definitieve toestemming te geven voor de uitbreiding van het ITA-akkoord. Om 13.00 uur vrijdagmiddag geeft de Wereldhandelsorganisatie hier een persconferentie over.

Als men het eens wordt over de uitbreiding van het ITA-akkoord, is de WTO nog een aantal maanden bezig met het uitwerken van het akkoord wat betreft de technische details en het bepalen van de deadline voor de afschaffing van de heffingen. Deze uitwerking moet uiterlijk december dit jaar zijn afgerond. 

Update (13:35 uur)

De WTO heeft aan Computable laten weten dat de vergadering over de onderhandelingen rondom de ITA-uitbreiding, die vanmiddag zou plaatsvinden, is uitgesteld tot later in de middag. Hierdoor zal de persconferentie van directeur-generaal Azevêdo en EU-ambassadeur Angelos Pangratis vandaag niet meer plaatsvinden, maar wordt deze verplaatst naar volgende week.

Update (17:06 uur)

Inmiddels heeft de WTO op zijn website laten weten dat zijn leden tot een beslissing zijn gekomen rondom de ITA-uitbreiding. De handelstarieven- en heffingen voor een nieuwe lijst met ongeveer tweehonderd it-producten wordt afgeschaft. It will support lower prices — including in many other sectors that use IT products as inputs — it will create jobs and it will help to boost GDP growth around the world. Volgens WTO-directeur-generaal Roberto Azevêdo gaat deze afschaffing een stimulans zijn voor lagere prijzen en gaat het nieuwe banen creëren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-07-24T11:02:00.000Z Birgit Bunt
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.