Lenovo schrapt 3200 banen

De Chinese computer- en smartphonemaker schrapt 3200 banen. Het bedrijf ziet over de eerste zes maanden van 2015 de winst halveren en grijpt in. Vooral de omzet uit mobiele telefoons valt tegen. Met de ingreep wil het bedrijf voor de tweede helft van 2015 650 miljoen dollar besparen.

De ontslagronde omvat ongeveer 5 procent van het wereldwijde personeelsbestand. Het gaat vooral om banen buiten de fabrieken. In het eerste kwartaal van 2015 zag Lenovo de nettowinst met 51 procent dalen tot 105 miljoen dollar. De omzet steeg met 3 procent tot 10,7 miljard dollar.

Lenovo kampt met tegenvallende resultaten in de markten voor pc's en tablets en heeft te maken met grote concurrentie op de smartphonemarkt. Het afgelopen kwartaal verkocht het bedrijf 13,5 miljoen computers, 7 procent minder dan een jaar geleden. Verkoop van smartphones daalde met 31 procent ten opzichte van een jaar eerder.

In 2014 werd het merk Motorola voor 2,9 miljard dollar overgenomen van Google. Maar de verkoop van smartphones nam in een jaar tijd dus flink af. Lenovo dat in 2004 de pc-divisie van IBM overnam, zegt wereldwijd ongeveer een vijfde van die markt in handen te hebben, maar de vraag naar pc's loopt al jaren terug door de opkomst van tablets en laptops.

Motorola

Met de overname van Motorola hoopten de Chinezen een merk in handen te krijgen dat het goed doet in Westerse landen. Ook de thuismarkt en opkomende markten blijven een belangrijk afzetgebied voor de hardwareleverancier. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-08-14T09:06:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.