IT-afdelingen weinig geraadpleegd bij it-problemen

Uit een recent wereldwijd onderzoek van Ontrack Data Recovery blijkt dat slechts 13 procent van de werknemers contact opneemt met de it-afdeling wanneer hun computer crasht.

De data recovery-expert legde een aantal vragen met betrekking tot dataverlies voor aan zijn wereldwijde klantenbestand en aan bezoekers van zijn website om uit te vinden hoe er in de verschillende landen wordt gereageerd op dataverlies. Het onderzoek toonde aan dat het wereldwijd gebruikelijk is om een probleem eerst zelf op proberen te lossen zonder het it-team te waarschuwen. Hierdoor kan data voorgoed verloren gaan. 75 procent van de ondervraagden gaf aan dat ze eerst zouden proberen een probleem zelf op te lossen met software of door hun computer te herstarten of af te koppelen.

De meest agressieve reacties op dataverlies werden gevonden in Engeland, waar 33 procent van de geïnterviewde werknemers tegen hun computer schreeuwt wanneer de computer crasht. In Nederland is dat 31 procent, terwijl 23 procent in paniek raakt of in huilen uitbarst. Amerikanen accepteren dataverlies wat gemakkelijker – 38 procent van de Amerikaanse computergebruikers zucht slechts diep wanneer hun computer storingen vertoont.

"Terwijl de resultaten grappige beelden van gebruikers die tegen hun gecrashte computer schreeuwen opwekken, is het een zorgwekkend gegeven dat in 90 procent van de gevallen de it-afdeling niet de eerste is die wordt gebeld bij computerproblemen", aldus Adrian Palmer, managing director bij Ontrack Data Recovery. "Dataverlies moet worden behandeld als een noodgeval, want pogingen van onervaren computergebruikers om it-problemen zelf op te lossen zal alleen maar meer schade toebrengen aan verloren bestanden, en kan er zelfs voor zorgen dat ze helemaal niet meer terug te halen zijn.

"Bij een lekkende waterleiding, bel je een loodgieter. Een ernstig computerprobleem verdient dezelfde aanpak – waarom zou je daarbij eerst zelf proberen het probleem op te lossen?", vervolgt Palmer. "Recovery software kan je in veel gevallen van dataverlies helpen om enkele bestanden terug te halen. Toch zou de eerste stap altijd moeten zijn om een it-specialist of een recovery-expert te raadplegen."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-04-13T11:59:00.000Z Redactie Computable/Channelweb
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.