Winst Philips over eerste kwartaal valt tegen

De eerste drie maanden van 2005 zijn voor Philips aanmerkelijk minder florissant verlopen dan een jaar geleden. De nettowinst reikt niet verder dan 117 miljoen euro. Een jaar eerder bedroeg deze nog 550 miljoen euro.

Philips heeft in de eerste drie maanden van 2005 de nettowinst fors zien dalen van 550 naar 117 miljoen euro. Analisten gingen vooraf uit van een winst rond de 140 miljoen euro.

 

Scheidend financieel topman Jan Hommen zei in een toelichting dat zijn onderneming, ondanks de stagnatie van de omzet in het eerste kwartaal, nog steeds mikt op een omzetgroei van 5 tot 6 procent dit jaar, schrijft de Financiële Telegraaf. "Het jaar begint voor ons altijd traag, met een sterke finish aan het eind."

Philips verwacht dat de divisies Medical Systems, Lighting en DAP (huishoudelijke apparatuur en persoonlijke verzorging) sterk zullen blijven presteren. De halfgeleidersdivisie zal pas in het tweede deel van 2005 betere marktomstandigheden zien. Verder ligt Consumentenelektronica op schema.

 

De winstdaling is volgens het bedrijf vooral veroorzaakt door een 435 miljoen euro lagere bijdrage van niet-geconsolideerde onderdelen.
De grootste daarvan is LG.Philips LCD, een joint venture met LG Electronics waarin Philips een belang heeft van 43,2 procent. Deze producent van lcd-schermen droeg in de eerste drie maanden van 2004 nog 215 miljoen euro bij aan de nettowinst. In het eerste kwartaal van dit jaar is er echter een nettoverlies van 34 miljoen euro geboekt.

De omzet van Philips bleef vrijwel vlak op 6.635 miljoen euro. De zwakke dollar en desinvesteringen zorgden voor een omzetdaling van 2 procent. De operationele winst kwam uit op 193 miljoen euro, tegen 218 miljoen euro vorig jaar.

 

De halfgeleiderdivisie kwam uit op een omzet van ruim een miljard euro, een daling met 2 procent vergeleken met vorig jaar. De daling is volgens Hommen groter dan verwacht. "We scheren langs de bodem", zo stelt hij. "Pas in de tweede helft van dit jaar is een verbetering te verwachten, maar dan moet de economie wel meewerken."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-04-18T12:39:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.