Nederland ICT zoekt innovatiedrijvers

Puzzel

Branchevereniging Nederland ICT zoekt leden voor zijn commissie Innovatie. De vereniging wil een concreet programma opzetten om de ambitie van Nederland als Digital Delta van Europa te realiseren.

In 2014 stelde Nederland ICT de ambitie om het Nederlandse bedrijfsleven te stimuleren om de wereldwijde hotspot voor innovatie en de beste digitale economie van Europa te worden. Om die ambitie te verwezenlijken is ruimte voor innovatie bij organisaties noodzakelijk. De branchevereniging wil daarom een innovatief klimaat bij zowel ict- als andere bedrijven stimuleren zodat zij de maximale ruimte krijgen om te innoveren met ict.

Om dit te realiseren start de branchevereniging een commissie Innovatie die hier concreet aan kan bijdragen. Met deze commissie wil Nederland ICT onder andere bewijzen hoe substantieel innovatie door ict-bedrijven aan de economie bijdraagt. Daarnaast wil het gevestigde bedrijven en start-ups met elkaar verbinden. Tot slot moet de commissie toegang krijgen tot het onderwijs en met name het wetenschappelijk onderwijs om jonge professionals te helpen bij de start van hun carrière, maar ook om bepaalde bedrijfsvraagstukken via (promotie)onderzoeken te beantwoorden.

Specifiek

De commissie Innovatie krijgt drie hoofdtaken om innovatie in het Nederlandse bedrijfsleven verder op gang te krijgen.

1. Laten zien hoe substantieel innovatie door ict-bedrijven aan de economie bijdraagt

Wat
Nederland ICT wil met succesvolle voorbeelden laten zien wat  ict-bedrijven bijdragen aan innovaties in specifieke (top)sectoren Deze voorbeelden bewijzen waar  en hoe bedrijven significant hebben bijgedragen aan onder andere kostenreductie, duurzaamheid, veiligheid, en andere sociaal-economische doeleinden.

Waarom
De branchevereniging heeft op dit moment onvoldoende zicht op de bijdragen die de leden leveren aan innovaties. Een commissie Innovatie kan die voorbeelden verzamelen en inzichtelijk maken.

Hoe
Door voorbeelden uit de markt te halen waarin ict op een innovatieve manier wordt ingezet en waar Nederland zich in onderscheidt. Sectoren waar de vereniging op doelt zijn bijvoorbeeld de zorg, high-tech, retail en agricultuur. Leden van de commissie Innovatie hebben zicht op actuele ontwikkelingen en trends. De commissie Innovatie levert bouwstenen voor onderbouwing van standpunten en visieontwikkeling.

2. Leden van Nederland ICT zorgen voor versterking van de digitale economie samen met start- en scale-ups

Wat
Nederland ICT is er voor en door de leden. Wanneer de digitale economie-ambitie wordt waargemaakt geeft dit Nederlandse ict-bedrijven een boost.

Waarom
Nederland kan volgens de branchevereniging nog meer dan nu al wordt gedaan, worden gepositioneerd als de ideale proeftuin en launching market voor nieuwe producten, diensten en toepassingen. Nieuwe concepten worden in Nederland geïntroduceerd. Daarnaast wordt er een actieve bijdrage gevraagd van de leden van Nederland ICT om hun kennis en kunde in te zetten ten behoeve van scale-ups en start-ups. Deze organisaties weten vaak niet goed bij welke (grotere) ict-bedrijven zij terecht kunnen als het gaat om kennis, advies en investeringen.

Hoe
Onder andere door kennisuitwisseling, toegang tot bestaande ‘installed base’, (groei)coaching en de door het organiseren van matchmaking-events. De vereniging zoekt daarom commissieleden die toegang hebben tot het netwerk van start-ups en scale-ups.

3. Innovatie door ict moet centraler staan in het (wetenschappelijk) onderwijs

Wat
Wanneer Nederland de koppositie wil behouden op het gebied van digitalisering dan is het volgens Nederland ICT essentieel dat het Nederlandse onderwijs internationaal voorop loopt. Binnen de branchevereniging is er al de commissie Onderwijs en Arbeidsmarkt die zich hierover buigt. Het fundamentele onderzoek aan voornamelijk universiteiten valt buiten de scope van deze commissie. Deze kans moet nu worden opgevuld vanuit het dossier Innovatie.

Waarom
Nederland ICT stelt vast dat er nog onvoldoende samenwerking is met kennis-'hubs’ die al zijn ontstaan in Amsterdam, Wageningen, Eindhoven, en andere steden.

Hoe
De verbanden, die veelal bestaan door intensieve samenwerking tussen bedrijfsleven, overheid en wetenschap kunnen worden verstevigd door het aanbieden van beurzen, stageplekken en het stimuleren van promotieonderzoeken door leden van Nederland ICT. Hier kan Nederland ICT een rol spelen door enerzijds via de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) de meerwaarde van investeren in het wetenschappelijke ecosysteem inzichtelijk te maken voor bedrijven. Ook kunnen bedrijven worden samengebracht die een gezamenlijk probleem willen oplossen met behulp van de wetenschap. Goede contacten met universiteiten zijn hiervoor cruciaal, aldus de branchevereniging. Nederland ICT zoekt daarom commissieleden die zicht hebben op de wetenschappelijke community, danwel contact hebben in de bestaande kennishubs die rondom Wageningen, Eindhoven, en andere steden zijn ontstaan.

Meedoen

Wie interesse heeft in een lidmaatschap van de commissie Innovatie of op andere wijze wil bijdragen aan dit initiatief kan contact opnemen met Nederland ICT.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-03-04T10:36:00.000Z Annemiek Sprado
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.