Nederland daalt op ICT-ranglijst

erp systeem ict statistiek

Nederland is op de jaarlijkse ict-ranglijst van het World Economic Forum gezakt van de vierde naar de zesde plaats. Bij het samenstellen van de lijst wordt onder meer gekeken naar voorzieningen, de economische en sociale effecten van ict en het gebruik ervan door overheid, bedrijven en particulieren.

Nederland blijft één van de landen die het beste gebruikmaken van digitale technologieën om zowel economische als sociale doelen te bereiken. Dit, ondanks de hoge tarieven voor het gebruik van mobiel internet en de tarieven van breedbandinternet. Bij deze twee indicatoren staat ons land overigens respectievelijk op de 105de en 85ste (voorheen 68ste) plaats.

Andere landen

Nederlanders zijn volgens het rapport digitaal bijzonder vaardig, waardoor veel bedrijven nieuwe producten en diensten als eerste in ons land uitbrengen. We staan op de tweede plek met het aantal huishoudens met een pc, derde wat betreft toegang tot breedbandinternet en vierde bij het gebruik van social media. Toch daalt Nederland voor het eerst in vijf jaar twee plaatsen. De top drie bestaat nu uit Singapore, Finland en Zweden. Nederland is op de lijst ingehaald door Noorwegen en de Verenigde Staten. Een belangrijke oorzaak waardoor ons land is gedaald, is dat andere landen sneller zijn op ict-gebied. Dit geldt zowel voor bedrijven en innovatie als voor de ict-infrastructuur.

Over de ICT-ranglijst

Het Global Information Technology Report 2016 bevat de laatste versie van de Networked Readiness Index. Deze index beoordeelt de factoren, het beleid en de instituties die een land in staat stellen om ict zo in te zetten dat het de concurrentiepositie van en het welbevinden in een land bevordert. Het rapport schenkt daarnaast aandacht aan in hoeverre ict de innovatie in een land aanstuurt. Het onderzoek is uitgevoerd door het World Economic Forum, een internationale organisatie voor publiek-private samenwerking die sinds 1971 gevestigd is in het Zwitserse Genève. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-07-07T15:13:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.