ABM Amro gaat definitief uitbesteden en offshoren

ABN Amro zet de uitbestedings- en offshoringsplannen door. Dit maakt de bank vandaag aan het personeel bekend. De automatisering wordt in drie delen opgesplitst: infrastructuur, applicatiebeheer en applicatie-ontwikkeling. De bank kiest ervoor om per deel met meerdere partijen de finale contractonderhandelingen in te gaan.

Desgevraagd laat de woordvoering van ABN Amro weten dat de bank voor de uitbesteding van de it-infrastructuur onderhandelt met IBM en HP. Voor het applicatiebeheerstuk (application support en application enhancements) zijn als definitieve onderhandelingspartijen de Indiase offshore-automatiseerders Tata Consultancy Services en Infosys uitgekozen. De bank praat voor het uitbesteden van de applicatie-ontwikkeling met de Indiase bedrijven Tata, Infosys en Patni én met IBM en Accenture. De woordvoerder kon niet aangeven of het feit dat er ook wordt gepraat met twee 'westerse' bedrijven betekent dat een deel van het ontwikkelwerk niet naar India verdwijnt.

Medio december vorig jaar meldde ABN Amro dat wereldwijd 1200 automatiseerders hun baan zullen verliezen. Inmiddels is dat aantal naar boven bijgesteld tot 1500. Bij naar schatting 750 banen - zo’n 150 meer dan de eerdere inschatting - gaat het om Nederlandse functies. In Nederland werken momenteel ongeveer 1600 automatiseerders bij de bank. Onduidelijk is nog hoeveel van de overgebleven 850 banen worden overgeheveld naar de uitbestedingspartners IBM en HP, en hoeveel it-functies voor de aansturing bij de bank achterblijven.

De boventallig verklaarde werknemers in Nederland kunnen, indien daar een functie beschikbaar is, gedurende de offshoretransitiefase (met tijdelijk behoud van het it-werk voor de bank) overstappen naar een van de vijf daarvoor geselecteerde it-partners: Ordina, Getronics, Yacht, BT en Centric.

Juli vorig jaar schreef ABN Amro al een offertetraject uit. In september kwamen de biedingen van geïnteresseerde partners binnen. Begin dit jaar begon de bank met de definitieve selectie van de genoemde uitbestedings- en offshoringpartners. Navraag bij de zegsman leert dat de onderhandelingen nog zo’n drie maanden duren. Het is niet de opzet dat er per deel één partij uitrolt. Waarschijnlijk kiest de bank ervoor het aantal contractpartners te spreiden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-04-27T13:37:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.