Apple ziet omzet dalen in boekjaar 2015/16

Omzet diensten met 24 procent gestegen tot 6,3 miljard dollar

Apple

Ict-gigant Apple behaalde in het vierde kwartaal een omzet van 46,9 miljard dollar; de nettokwartaalwinst bedroeg negen miljard dollar. In hetzelfde kwartaal werd vorig jaar nog een omzet van 51,5 miljard dollar behaald met een nettowinst van 11,1 miljard dollar. De omzetdaling was met 30 procent het grootst in China. In Europa en Japan zag Apple de omzet juist met 3 en 10 procent groeien.

Het is ook voor het eerst sinds 2001 dat de omzet van Apple over een geheel financieel boekjaar lager uitvalt dan het voorgaande jaar. In het gebroken boekjaar dat van september 2015 tot september 2016 loopt, haalde het bedrijf een omzet van 215,6 miljard dollar. Een jaar eerder was dat nog 233,7 miljard dollar. De kwartaalwinst kwam uit op 9 miljard dollar; dat is 19 procent minder dan vorig jaar, maar meer dan analisten hadden verwacht.

Minder omzet uit producten

Apple ziet de daling in het aantal geleverde iPhones voor het derde kwartaal op rij doorzetten, al is die minder sterk dan in de afgelopen twee kwartalen. Het bedrijf verkocht 45,5 miljoen iPhones, een jaar eerder waren dat er 48 miljoen. De omzet uit diensten steeg met 24 procent tot 6,3 miljard dollar. Het bedrijf schaart onder andere de App Store, Apple Care en Apple Pay onder de categorie diensten.

Het aantal geleverde iPads en Macs nam ook af ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Apple leverde 9,27 miljoen tablets, ruim 6 procent minder dan een jaar eerder. Bij de levering van Macs is eveneens een daling zichtbaar. Er werden 4,89 miljoen exemplaren geleverd en dat is een daling van ruim 14 procent.

Prognose 2017

Het computerbedrijf maakte ook zijn verwachtingen voor de cijfers over het volgende kwartaal bekend. Het verwacht in het eerste kwartaal van boekjaar 2016/17 een recordomzet tussen de 76 en 78 miljard dollar te behalen. Dat is meer dan in het vergelijkbare kwartaal een jaar eerder; toen behaalde Apple een omzet van 75,9 miljard dollar. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-10-26T11:04:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.