Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

Computable Kerstpuzzel 2016: vermaker én hersenkraker

02 februari 2017 - 14:5113 minuten leestijdActueelInnovatie & TransformatieComputable
Rik Sanders
Rik Sanders

Voor de deelnemers aan de Computable Kerstpuzzel blijkt het telkens weer een leuke uitdaging om aan de hand van cryptische omschrijvingen vele it-ontwikkelingen van het afgelopen jaar de revue te zien passeren. De uiteindelijke gezocht oplossingen van de jubileumeditie 2016 refereren aan het thema ‘digitale transformatie’: die van de kerstpuzzel is 'Disruptie is nieuw toverwoord' en die van de bonuspuzzel 'Innovaties'.

Volgens een van de bijna driehonderd inzenders is disruptie een woord dat zo snel mogelijk uit de Nederlandse taal moet worden geband. Maar een andere inzender gaf zijn zoon aan de hand van de oplossing juist de tip om zijn VWO-profielwerkstuk te wijden aan disruptieve it of de disruptieve economie.

Voor de deelnemers betekende deze jubileumeditie in ieder geval weer ‘vele uren leuk spitten met zoeken en terugzoeken op de website van Computable tijdens de kerstvakantie’, zoals iemand schreef. Sommigen puzzelen alleen, anderen doen het samen of roepen hulp in (‘met hulp van broerlief die in de ict werkt’).

Een aantal puzzelaars vond de jubileumeditie makkelijker dan voorgaande jaren. Zo reageerde een inzender met de opmerking dat de ‘puzzel wel wat moeilijker had gemogen’ en schreef een ander ‘leuke puzzel; ging wel een stuk sneller dan vorig jaar’. Maar er kwamen ook reacties binnen als ‘een taaie puzzel’, ‘het was moeilijk dit jaar’ en ‘We hebben ons vermaakt met het invullen en onze hersenen gekraakt. Bedankt! Een pittige dit jaar, maar erg leuk!’

Traditie

En er waren meer enthousiaste reacties als ‘Hartelijk dank voor de superleuke kerstpuzzel. Ik heb ervan genoten’, ‘Elk jaar ‘even’ de Computable-kerstpuzzel oplossen. Het blijft leuk.’ en ‘Gefeliciteerd met de tiende editie van de kerstpuzzel! Ik heb er ook dit jaar weer naar uitgekeken en veel plezier aan beleefd.’ Daar doen we het natuurlijk voor.

Vanwege de tiende keer dat wij als redactie de puzzel organiseerde, besloten we als cadeautje een bonuspuzzel (oplossing: Innovaties) erbij te doen. Die stond in het teken van de overnames en investeringen op de Nederlandse ict-markt. Dat was nog een flinke kluif voor een aantal deelnemers: ‘De puzzel was iets gemakkelijker dan vorig jaar, behalve de bonuspuzzel dan, daar kon ik enkel NXP met zekerheid vinden’, aldus een inzender.

Kortom, zoals een van de puzzelaars meldde: ‘Een leuke traditie, deze kerstpuzzel!’

De verdeling van de prijzenpot

Ook dit keer konden we met hulp van diverse pr-bureaus en it-bedrijven weer een aantal mooie prijzen ter beschikking stellen. Uit de vele goede inzendingen hebben we de volgende prijswinnaars getrokken:

Jubileumpuzzel 

Hoofdprijs: Melanie van der Steen (Nootdorp): HP Envy x360 Convertible 15-aq015nd, t.w.v. 999,- euro

2) Wico van Helden (Hendrik Ido Ambacht): Motiv, cloudabonnement mSafe, 3 maanden,  t.w.v. 750,-

3) Miranda Baars (Gorinchem): Somfy – Smart Home Startpakket Connected Lighting, t.w.v. 359,- euro

4) William Breuer (Dordrecht): Apple Watch, beschikbaar gesteld door Vasco, t.w.v 339,- euro

5) Jasper Kroeger (Utrecht): Plantronics BackBeat PRO-headset, t.w.v. 249,99 euro

6) Aad Westerduin (Leidschendam): Smappee Energiemonitor, t.w.v. 229,- euro

7) Jan Jochum Okkema (Maarssen):  Xerox WorkCentre 6025, t.w.v. 214,- euro

8) Benny van Wijngaarden (Elspeet): Synology DiskStation DS216j, t.w.v. 175,45 euro

9) Henk Brouwer (Delfzijl): TP-Link Powerline-oplossing TL-WPA8630 KIT, t.w.v. 139 euro

10) Paul Oude Luttighuis (Enschede): Wacom Bamboo Slate A5, t.w.v. 129,90 euro

11) Roxanne Gummels (Alkmaar): Toshiba Canvio Alu 2TB (rood) t.w.v. 109,- euro

12) Sander Hoogwerf (Oostvoorne): Panasonic Stormtech vest (L of XL), t.w.v. 95,- euro

13) Nency van Essen (Kootwijkerbroek), Evert Hoogwerf (Rotterdam) en Marjon Kallewaard (Colijnsplaat): Trend Micro Maximum Security (3 apparaten, 1 jaar), t.w.v. 69,95 euro

14) Eva van Lagen (Lunteren), Kees van der Sluis (Ede) en Arjan Wolters (Nijkerk): Kaspersky Total Security 2017 (1 jaar, 3 apparaten), t.w.v. 59,99 euro

15) Marieke van der Pas (Breda): Logitech MK25 Combiset, Wireless Combo MK520, Draadloze toetsenbord-muiscombinatie van normaal formaat, t.w.v. 59,99 euro

Bonuspuzzel:

Jan van der Bij (Groningen), Peter Giskes (Stokkum) en Henri van Veldhuisen (Ede): De geest van de computer. Een geschiedenis van software in Nederland, t.w.v.  29,95 euro  

Van harte gefeliciteerd! De prijzen worden zo spoedig mogelijk opgestuurd. 

Oplossing Jubileumpuzzel

In de Computable Kerstpuzzel 2016 ‘Van A tot Z’ kwam het jaar nog een keer langs in de vorm van 26 cryptische omschrijvingen over bedrijven, instellingen, personen, zaken en ontwikkelingen die in het nieuws zijn geweest. Wie de goede antwoorden invulde in de filippine vond in de gekleurde hokjes de eindoplossing: Disruptie is nieuw toverwoord. Hieronder nogmaals de 26 omschrijvingen die met het ict-jaar 2016 te maken hadden, met daarachter het gezochte antwoord en een korte uitleg.

A: EU-burger krijgt hiermee straks persoonlijke digitale bescherming: GDPR (Op 14 april 2016 keurde het Europees Parlement de GDPR goed, de General Data Protection Regulation of de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Deze verordening voor privacy en dataprotectie in de Europese Unie gaat op 25 mei 2018 van kracht.)

B: Italiaanse wetenschapper gelanceerd: Galileo (Het Europese satellietnavigatiesysteem Galileo, vernoemd naar de Italiaanse natuurkundige en astronoom Galileo Galilei, is op 15 december 2016 in bedrijf gegaan. In 2020 moet deze Europese tegenhanger van het Amerikaanse gps-systeem zijn volledige operationele capaciteit hebben bereikt met in totaal dertig satellieten.)

C: Zelfrijdende minibus: Parkshuttle (De Parkshuttle, het zelfrijdende vervoersysteem op het bedrijventerrein Rivium in Capelle aan den IJssel, blijft nog zeker twee jaar rijden. De Metropoolregio Rotterdam Den Haag besloot in het najaar van 2016 om de concessie van vervoersmaatschappij Connexxion te verlengen tot eind 2018.)

D: Deze wondermachine maakt zonder water papier: Paperlab (De Japanse printerleverancier Epson kondigde aan met zijn PaperLab naar Europa te komen. Dat is een kantoormachine waarmee papier kan worden geproduceerd uit vernietigd afvalpapier met minimaal gebruik van water.)

E: Feestje voor it-studenten: Campus Party (De Campus Party 2016 vond plaats van 25 mei tot en met 29 mei in de Jaarbeurs in Utrecht. Dit techfestival is een broedplaats van innovatie, met name bedoeld voor techtalenten, it-studenten en jonge entrepreneurs.)

F: Hier gaan de data de lucht in: Science Park (Twee datacenterexploitanten kozen ervoor met hun nieuwe datacenters op het wetenschappelijke Science Park in Amsterdam de hoogte in te gaan. Die van DigitalRealty opende in het najaar van 2016; het datacenter van Equinix moet nog worden afgebouwd maar bereikte in december het hoogste punt: 72 meter.)

G: Geautomatiseerde gesprekspartner: Chatbot (Een chatbot is een geautomatiseerde gesprekspartner, een samenvoeging van het woord ‘chat’ en ‘robot’. Chatbots zijn met name te vinden op websites of berichtentools en fungeren daar vaak als vraagbaak of dienst door met bezoekers of klanten een dialoog aan te gaan. In een chatbot zit kunstmatige intelligentie verwerkt.)

H: Zij mochten wel een distributeur en een printerconcern kopen maar geen chipbedrijf: Chinezen (De Chinese bedrijven Tianjin Tianhai en Apex Technology mochten wel respectievelijk de Amerikaanse it-distributeur Ingram Micro en het Amerikaanse printerbedrijf Lexmark overnemen, maar de Amerikaanse president Barack Obama hield de overname van chipbedrijf Aixtron door het Chinese Fujian tegen.)

I: Nieuw zakelijk netwerk voor Nadella: LinkedIn (Softwarereus Microsoft nam in juni 2016 sociaalmedianetwerk LinkedIn over. Directeur van LinkedIn, Jeff Weiner, bleef actief als topman en rapporteerde aan Microsoft-directeur Satya Nadella.)

J: Principiële deelnemer op aanbestedingsweg: Protinus IT (Protinus IT werd geselecteerd als een voorkeursleverancier voor beide partijen van de datacentermiddelen-aanbesteding ROAD2016. Toch toog het bedrijf naar de rechtbank om bezwaar te maken tegen de selectie van Infotheek die in zijn ogen niet gecertificeerd was voor het leveren van Cisco-apparatuur. Met het risico dat de aanbesteding ongeldig zou worden verklaard. Volgens Protinus IT ginhg het om een principezaak.)

K: De tender voor dit systeem was niet veel zaaks: Zaaksysteem (De Dienst ICT Uitvoering – Dictu – van het ministerie van Economische Zaken staakte in februari 2016 de Europese aanbesteding Zaakgericht Werken na vruchteloze onderhandelingen met vier (Atos, Genetics, Capgemini en Accenture) van de negen inschrijvers.)

L: Prof met Microsoft-visitekaartje mag colleges blijven geven: Leo Kouwenhoven (Leo Kouwenhoven, expert op het gebied van elektronische eigenschappen van nanostructuren aan de TU Delft, trad eind 2016 in dienst bij Microsoft. Hij gaat een rol spelen bij de introductie van een quantumcomputer door Microsoft. Hij mocht aanblijven als professor aan de TU.)

M: Japanse nepbank koopt deze Britse chipbakker: Advanced Risc Machines (Medio juli kocht de Japanse investeerder SoftBank de Britse chipmaker ARM voor 24,3 miljard pond.)

N: Gegevensvorser: Datawetenschapper (Ook wel data scientist genoemd: een nieuwe beroepsgroep binnen de it-sector: het zijn specialisten die onderzoek doen naar big data.)

O: Muziekzaal voor boekhoudsoftware: Heineken Music Hall (De Heineken Music Hall in Amsterdam Zuid-Oost heet zo tot eind 2016. Daarna heet de muziekhal Afas Live. De nieuwe sponsor Afas is onder andere leverancier van boekhoudsoftware.)

P: Na 35 jaar is in Lelystad hier geen continuïteit meer: Computer Uitwijk Centrum (KPN sloot zijn datacenter in Lelystad – het vroegere, in 1981 opgerichte Computer Uitwijk Centrum. Het datacenter in Almere is de nieuwe locatie van alle back-up- en herstelactiviteiten van KPN.) 

Q: Deze innovatie bedreigt logge grootbanken: Fintech (De financiële markt wordt overspoeld door start-ups die innovatieve financiële technologie – fintech – commercieel inzetten, waardoor verzekeraars en internationale banken hun bedrijfsmodellen moet herzien.)

R: Transacties op peer-to-peer niveau: Blockchain (Dit is een in potentie disruptieve internettechnologie die het mogelijk maakt informatie eenvoudig te delen, maar ook heel efficiënt transacties te regelen. Met blockchain zijn peer-to-peer transacties te doen, zonder tussenkomst van bijvoorbeeld bedrijven of banken, zonder ingewikkelde contracten en dat allemaal zonder extra kosten.)

S: Ict-professional krijgt er door fusie één: Beroepsvereniging (De Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals – KNVI – gaat samen met de beroepsvereniging voor ict-professionals en -managers, Ngi-NGN, en de vakvereniging voor documentaire informatievoorziening SOD. Per 1 januari 2017 is er één beroepsvereniging met de naam KNVI.)

T: Verbindt apparatuur aan internet: Long Range Low Power (LoRa staat voor ‘Long Range Low Power’ en is een draadloze communicatietechniek met een bereik van 2,5 tot vijftien kilometer per antenne. LoRa is bij uitstek geschikt om apparaten te verbinden aan het internet, in het kader van IoT: het internet of  things.)

U: Ricoh, FloraHolland, ING, IBM, Xerox, Vancis, Unilever: Ontslagrondes (Ook in 2016 waren er weer diverse ontslagrondes onder ict’ers, variërend van it-bedrijven en banken tot aan veilingen en levensmiddelenconcerns.)

V: Computerpionier die in het zonnetje is gezet: Aad van Wijngaarden (Adriaan van Wijngaarden, 1916 – 1987, werd op 2 november 2016 exact 100 jaar geleden geboren, aanleding voor diverse herdenkingsactiviteiten. Van Wijngaarden stond als hoofd van de rekenafdeling van het Mathematisch Centrum aan de wieg van de computer in Nederland. Hij wordt gezien als één van de grondleggers van de informatica in ons land. Later was hij van 1961 tot 1980 directeur van het Mathematisch Centrum, dat tegenwoordig Centrum Wiskunde & Informatica heet.)

W: Chipheld (1936-2016): Andy Grove (op 21 maart 2016 overleed een van de grondleggers van de it-wereld: voormalig Intel-topman Andy Grove. Hij werd 79 jaar. Grove was niet de oprichter van Intel, maar gaf het chipconcern wel vanaf 1979 zijn gezicht en gewicht.)

X: Bij deze niet-eend viel uitbesteding niet goed: Donald Trump (Op een van zijn campagnebijeenkomsten informeerde een bezoeker presidentskandidaat Donald Trump over de praktijk bij amusementsconcern Disney, eigenaar van onder andere de wereldberoemde eend Donald Duck. Ict’ers maakten hier herhaaldelijk mee dat zij inhuurkrachten moesten inwerken en trainen, om vervolgens te merken dat deze hun werk overnamen. Aan dit soort perfide outsourcingspraktijken wil de inmiddels kersverse president een einde maken.)

Y: Provincie draait it-afdeling de nek om: Gelderland (De provincie Gelderland beschikte over een goedwerkende afdeling Informatievoorziening & Automatisering. Toch zou deze afdeling niet zijn toegerust om de snelle digitale ontwikkelingen in de komende tijd bij te houden. De markt – lees een it-partner – zou dat beter en goedkoper kunnen. Daarop besloot de provincie de ict-activiteiten uit te besteden.)

Z: Chipheld (1931-2016): Arthur del Prado (Op 9 september 2016 overleed Arthur del Prado op 84-jarige leeftijd. Hij wordt beschouwd als een van de pionierende ondernemers in de chipindustrie. Del Prado richtte eind jaren zestig Advanced Semiconductor Materials (ASM) op, een leverancier van productiemachines voor de halfgeleiderindustrie. Uit ASM kwamen later de afsplitsingen ASML en Besi voort.)

Oplossing Bonuspuzzel

Computable stelt samen met financieel adviesbureau MBCF elk kwartaal een overzicht samen van geregistreerde overnames, fusies en deelnemingen op de Nederlandse ict-markt. Ook in 2016 werden er talloze transacties afgesloten. In de jubileum-bonuspuzzel zochten we middels cryptische omschrijvingen tien bedrijven die dit jaar een dergelijke transactie hebben gedaan en in onze overzichten zijn terug te vinden. Hieronder de uitleg.

1: Dit nijlpaard maakt de grote oversteek: Hippo (Het Amerikaanse Bloomreach kocht Hippo, de Amsterdamse leverancier van contentmanagementsoftware.)

2: Chipper ontmoet nieuwe liefde: Meetingpoint (Tjip, softwarebedrijf voor de financiële wereld uit Delft, nam Meetingpoint over, een platform voor het elektronisch berichtenverkeer tussen negen grote verzekeringsmaatschappijen en hun intermediaire kanaal voor het aanvragen, inzien en muteren van polissen. Tjip komt voort uit een groep softwaremakers die onder anderen werkten aan Chipper, één van de chipkaarttechnologieën voor elektronisch betalen aan het eind van de vorig eeuw.)

3: Op één na grootste overname in Nederland: NXP (De Amerikaanse chipmaker Qualcomm lijft voor 47 miljard dollar chipmaker NXP in, bijna de grootste bedrijfsovername in Nederland.)

4: Veelkoppige software krijgt nieuw staartje: Muis Software (Met hulp van Rabobank en Main Mezzanine Capital kocht het management Multi User Informatie Systemen – Muis – Software uit.)

5: Aziatische pc-samenwerking met oranje tintje: LenovoNEC Holdings (De Chinese computerfabrikant Lenovo nam de pc-tak van het eveneens Japanse NEC over, via deze in Amsterdam gevestigde joint venture.)

6: Ontwikkelplatform met dollartekens: Gitlab (De Amerikaanse investeringsmaatschappijen August Capita, Kola Ventures en Y Combinatoriek staken maar liefst twintig miljoen dollar in GitLab. Dit jonge Utrechtse bedrijf biedt een open source-platform waar softwareprogrammeurs met elkaar code kunnen schrijven, controleren en uitrollen.)

7: Dozenschuiver met vers Viking-bloed: Infotheek (Hardwaredienstverlener Infotheek uit Leiden kwam in handen van de Zweedse investeringsmaatschappij Altor. Daarna had Infotheek de middelen om in Scandinavië overnames te doen, zoals Core10 uit Noorwegen.)

8: Kan Canadese druk niet weerstaan: Vicrea (Vicrea, leverancier van geografische informatiesoftware en registratiesystemen in de gemeentemarkt, werd overgenomen door TSS, dat weer in handen is van het Canadese softwareconglomeraat CSI. Een paar maanden later gooide Vicrea fors zijn tarieven voor gemeenten omhoog, tot wel 1050 procent.)

9: Kooplustige ex-uitgever: Wolters Kluwer (Ooit was Wolters Kluwer een gerenommeerde uitgever van onder meer vakbladen; tegenwoordig is het een ‘uitgever’ van software. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren veel softwarebedrijven overgenomen; in 2016 onder andere de Amerikaanse partijen Enablon en CPE Link.)

10: Van Peter, P1000, Univac en MSX naar pathologie: Philips (Peter, P1000, Univac en MSX zijn computers uit een periode dat Philips ook nog een computerfabrikant/automatiseerder was. Die tijden zijn niet meer: Philips is tegenwoordig specialist in medische technologie en nam bijvoorbeeld in 2016 het Noord-Ierse bedrijf PathXL over, een leverancier van software voor digitale pathologie.)

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen

    Hoe stoom jij jouw organisatie in de bouw en installatie sector klaar voor de digitale toekomst?

    Computable.nl

    Design Sprints: 4 dagen van idee naar prototype

    Hoe zet je in vier dagen tijd een gevalideerd prototype neer met Design Sprints?

    Computable.nl

    Dit is de weg naar informatietransformatie

    In een wereld waar data en informatie centraal staan, moeten organisaties zich aanpassen aan de digitale toekomst. Informatietransformatie is de sleutel tot het versterken van beveiliging en het bevorderen van efficiëntie.

    Meer lezen

    Winnaar
    ActueelInnovatie & Transformatie

    Kerstpuzzel 2015: Avonden zoek- en denkwerk

    Vrouwen gaming computerspel winnen winnaar
    ActueelInnovatie & Transformatie

    Computable Kerstpuzzel 2014: super tijdverdrijf

    Computable.nl
    AchtergrondInnovatie & Transformatie

    Kerstpuzzel 2013: uitdagende kluif!

    Computable.nl
    ActueelInnovatie & Transformatie

    Kerstpuzzel 2012: speurwerk tot in kleine uurtjes

    Computable.nl
    ActueelInnovatie & Transformatie

    Kerstpuzzel 2011: zoeken, ploeteren en vinden

    Computable.nl
    ActueelInnovatie & Transformatie

    Computable Kerstpuzzel 2010: een breinbreker

    Eén reactie op “Computable Kerstpuzzel 2016: vermaker én hersenkraker”

    1. Benny van Wijngaarden schreef:
      3 februari 2017 om 12:22

      Yes!! Echt leuk om een keer iets te winnen met de Kerstpuzzel. Hoewel het oplossen ook altijd leuk is.

      Login om te reageren

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs