Sun en Microsoft begraven de strijdbijl

Sun Microsystems en Microsoft hebben een einde gemaakt aan hun jarenlange concurrentiestrijd. De twee bedrijven hebben namelijk specificaties vrijgegeven voor single sign-on tussen systemen die gebruikmaken van de Windows- en de Liberty Alliance-standaarden voor webservices.


De interoperabiliteit tussen die twee standaarden is het eerste tastbare resultaat van een overeenkomst die Sun en Microsoft vorig jaar hebben getekend. De overeenkomst maakte deel uit van een juridische schikking ter waarde van 1,95 miljard dollar in verband met Microsofts misbruik van zijn desktopmonopolie, en een licentieovereenkomst voor intellectuele technologie tussen de twee bedrijven.

McNealy, ceo van Sun, en Ballmer, ceo van Microsoft, moeten wel toegeven dat deze stap technologisch niet zo groot is. Microsoft heeft vorige week een metasysteem voor gebruikersidentificatie onthuld dat in essentie dezelfde taken vervult als de nieuwe single sing-on technologie, en dat bovendien een veel groter bereik heeft.

Toch bewijst de samenwerking tussen Sun en Microsoft dat een aantal culturele verschillen tussen de vroegere aartsvijanden nu opgelost is.
“Het was zoals in de tijd voor de val van de Berlijnse muur; er was niet bepaald veel contact tussen de mensen van het oosten en die van het westen”, zegt Ballmer. “Gedurende zes maanden hebben onze ingenieurs letterlijk kennisgemaakt met elkaar.”

Door samen te werken hebben de twee bedrijven nu IBM als gemeenschappelijke vijand, op wiens marktaandeel in de mainframe-markt ze het gemunt hebben. IBM heeft vorige week zijn federated identity server geïntroduceerd.

McNealy haalde ook nog uit naar Linux door Windows en Solaris voor te stellen als de enige twee levensvatbare besturingssystemen. “Er zijn twee duidelijke overlevers in de markt van besturingssystemen, en ze draaien allebei op het x64-platform”, zo stelde hij. “Ze worden geproduceerd in grote aantallen, ze worden ondersteund door omvangrijke budgetten voor onderzoek en ontwikkeling en het zijn Solaris en Windows. Ik ben niet zeker over hetgeen op langere termijn op de derde plaats komt.”

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-05-17T14:29:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.