Bij Atos Origin zitten beheerders in het verdomhoekje

It-werknemers die vanwege een uitbestedingovereenkomst in dienst zijn gekomen bij een automatiseerder moeten op hun tellen passen. Vooral beheerders behoren tot een kwetsbare groep, blijkt uit de aangekondigde sanering bij Atos Origin.

Atos Origin heeft de afgelopen jaren diverse uitbestedingdeals gesloten, waaronder een aantal grote contracten met KPN. In dit soort overeenkomsten worden de it-medewerkers overgenomen onder de afspraak ’met behoud van werkgelegenheid’. Een paar jaar later komen hun banen toch onder druk te staan.

 

"Het is overduidelijk dat de it-bedrijven dit soort uitbestedingcontracten op termijn alleen efficiënt kunnen uitvoeren door minder personeel in te zetten, zeker als er overcapaciteit dreigt, zoals bij Atos Origin", zegt Jan Paul Veenhuizen van FNV Bondgenoten.

De automatiseerder vroeg vorige vrijdag collectief ontslag aan voor 245 arbeidsplaatsen bij de divisie Managed Operations. Het betreft tachtig banen bij het onderdeel EIS (Enterprise Infrastructure Services) en 165 bij EUS (End User Services). De onderdelen zouden met overcapaciteit kampen doordat door reorganisaties bij klanten minder werkplekken en bijbehorende systemen te beheren zijn.

 

Verder bleef het aantal binnengehaalde orders achter bij de verwachtingen. Ook beweert het management dat er beheertaken naar landen met lagere kosten zijn verplaatst.

 

Een uitgebreider artikel over dit onderwerp is te vinden in de Computable van 20 mei 2005

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Paradox

In METRO stond vandaag 19 mei dat Getronics bezorgd is over tekort aan ervaren ICT"ers. ICT afgestuurden nemen af en bedrijven gaan het achterstallig onderhoud weer oppakken. De schaarste maakt Klaas Wagenaar een bezorgd man. De grote personeels advertentie van het fusiebedrijf Getronic/Pinckroccade heeft onvoldoende opgeleverd.

Ervaren personeel is welkom. Wie wil?

Waarom is dit eigenlijk nieuwswaardig? Het ligt toch voor de hand dat Atos op een gegeven moment met minder mensen hetzelfde werk moet kunnen doen, anders verdienen ze nooit wat.
Laten we het over de andere "dirty secret" hebben, die ik nog nooit in een verhaal over outsourcing ben tegengekomen (althans in de pers). De meeste wat grotere bedrijven die IT gaan outsourcen, met name daar waar nog mainframes of AS/400 achtigen draaien, hebben mensen in dienst die geen modern IT bedrijf meer nodig heeft. Ik ken er zo een aantal, met honderden ITers, waar ze eigenlijk vanaf willen maar niet kunnen omdat de ontslagvergoedingen veel te hoog zouden worden. Deze bedrijven proberen de IT dan te outsourcen, mits de leverancier dan al die mensen oveneemt. Er kunnen dan 3 dingen gebeuren; de leverancier vindt de deal zo mooi dat hij al die mensen op de koop toeneemt en langzaam laat afvloeien of de leverancier doet de deal niet of er wordt een joint venture sterfhuis ingericht waar al die onnodige mensen komen te werken. In elk geval wordt de outsourcer dan door de klant als een soort sociale verzekeringsbank gebruikt.

Ja, er is een tekort aan ICT'ers. Maar dan wel de ICT'er met een goed CV (lees minimaal HBO niveau en kennis van bijv J2EE, SAP etc) Ook Atos Origin is momenteel hard op zoek naar deze ICT'ers en lijkt een overschot te hebben aan 'beheerders'. Dit werk verdwijnt naar Atos Origin in India, etc. en eerlijk als ik moet kiezen tussen Pink, Getronics of Atos Origin ? Dan weet ik het wel ! Atos is het enige IT bedrijf in Europa wat kan concureren met IBM, EDS, etc. trouwens was het niet Getronics die ook 800 mensen ging ontslaan dit jaar ?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-05-19T13:13:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.