Bij IBM België 110 tot 120 banen op de tocht

De voorgenomen reorganisatie bij IBM gaat in Europa uiteindelijk 8000 banen kosten. Daarvan komen er tussen de 110 en 120 voor rekening van België.

Dit blijkt uit papieren die het gemeenschappelijk vakbondsfront van IBM België op slinkse wijze - ze lagen op het Europese hoofdkantoor 'ter inzage' bij een kopieeermachine - in handen heeft gekregen. De vakbonden zijn verbolgen over het feit dat zij daarvan niet officieel op de hoogte zijn gebracht.

In maart kondigde de directie op een bijzondere ondernemingsraad alleen de intentie aan om 28 werknemers te ontslaan, en om 40 werknemers vervroegd met pensioen te sturen. Deze zijn inmiddels ook vertrokken.

Begin mei zei de directie van IBM België nog dat het niet wist of de Europese herstructurering gevolgen zou hebben voor de Belgische werknemers. Uit de gevonden documenten blijkt nu dat het ontslag van 100 tot 120 van de 2400 Belgische werknemers al enkele maanden geleden gepland is. Volgens de 'wet-Renault' is ee bedrijf verplicht een dergelijke intentie vroegtijdig mee te delen aan de ondernemingsraad. IBM heeft dit dus nagelaten.

De vakbond voelt zich daarom bedrogen en vraagt om de procedure-Renault voor collectief ontslag op te starten. Dinsdag sprongen de onderhandelingen af. De bonden overwegen nu een klacht in te dienen tegen de directie.


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-05-26T11:21:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.