Regering Bush wil aftaprecht Amerikaanse ISP's

De regering Bush wil weer het recht hebben informatie op te eisen van Internet-providers. Afgelopen vrijdag is hiertoe een verzoek ingediend bij de federale beroepsrechter. In Nederland speelt nu ook ophef over de aftapverplichting voor ISP's.

De Amerikaanse overheid beroept zich op de strijd tegen terrorisme en wil daarvoor snel informatie kunnen opeisen over klanten van Internet-providers. Districtsrechter Victor Marrero heeft vorig jaar het aftapvoorstel afgewezen en daarmee de regering verboden geheime onderzoeken te doen naar communicatiebestanden bij providers en telecombedrijven. De Bush-regering zoekt nu steun bij het federale beroepshof in New York.

Ondertussen loopt er in het Amerikaanse congres een debat over het verlengen van de Patriot Act. Die – in privacy-kringen erg omstreden – wet is in 2001 bekrachtigd en geeft regeringsinstanties vergaande bevoegdheden voor het volgen, afluisteren en ‘dataminen’ van individuen. Het congres bespreekt nu ook een voorstel om de bevoegdheden van de FBI uit te breiden zodat die informatie kan opvragen zonder daarvoor eerst toestemming te moeten hebben van een rechter of jury.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-06-02T08:30:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.