Google blijft geldmachine ondanks Europese boete

In het tweede kwartaal van zijn boekjaar heeft Alphabet (de moedermaatschappij van Google) minder winst gemaakt dan vorig jaar. De reden daarvoor is de provisie die het bedrijf moet aanleggen om een Europese boete te betalen. De omzet ging wel omhoog.

Zo’n 3,2 miljard dollar nettowinst maakte Alphabet in het tweede kwartaal, nog steeds een duizelingwekkend cijfer, maar minder dan de 3,5 miljard van 2017. De operationele winst daalde van 4,1 naar 2,8 miljard. Zonder boete zou de nettowinst op 8,3 miljard zijn afgetikt.

Google kreeg de boete van de EU aangesmeerd vanwege de dominante positie van zijn besturingssysteem Android op mobiele telefoons. Het bedrijf moest daarop 4,3 miljard euro betalen. Voor veel analisten is die miljardenboete echter al niet veel meer dan een voetnoot. ‘Het is alsof een bezorgbedrijf een parkeerticket moet betalen’, zegt analist Brian Wieser van Pivotal Research in The New York Times. ‘Het stelt niets voor in de context van de grootte van het bedrijf.’ Ook beleggers dachten er zo over: na het bekendmaken van de kwartaalcijfers, stoof het Alphabet-aandeel er met 4 procent op vooruit in de handel na beurstijd.

De omzet ging er bij Alphabet wel op vooruit, met liefst 26 procent ten opzichte van 2017, tot meer dan 32,6 miljard dollar. Het overgrote deel daarvan (ruim 28 miljard) zijn reclame-inkomsten van Google en YouTube. Ook de clouddiensten en app-winkel van Google deden het goed, met een omzetgroei van 37 procent tot 4,4 miljard. Alphabet heeft ook nog een divisie ‘Other Bets’ waaronder onder meer Waymo (zelfrijdende auto’s), Google X (geheime projecten) en Calico (biotech) vallen. Die divisie draaide 145 miljoen dollar omzet, maar maakte daarop 732 miljoen dollar verlies.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-07-24T09:55:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.