AP vordert dwangsom van 48.000 euro bij TGB

Bank gaf onvoldoende inzicht in persoonsgegevens

Boete

De Nederlandse bank Theodoor Gilissen Bankiers (TGB), inmiddels Insinger Gilissen Bankiers, heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) 48.000 euro betaald. Het kreeg deze dwangsom opgelegd omdat het een klant onvoldoende inzicht gaf in zijn persoonsgegevens. Dit is volgens de AP in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Uiteindelijk heeft de klant inzage gekregen in de opgevraagde persoonsgegevens.

TGB (inmiddels Insinger Gilissen Bankiers) verleende effectendiensten aan de klant. In 2016 deed de klant, op grond van de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp), een schriftelijk verzoek om zijn persoonsgegevens in te zien. Hij wilde naast een overzicht van de persoonsgegevens die TGB verwerkt, ook gespreksgeschiedenis van een chatconversatie met zijn accountmanager en de gemaakte afspraken met het hoofd van de Interne Audit Dienst van TGB. De bank gaf geen inzage in de gevraagde gegevens.

De klant nam een advocaat in de arm en deed een verzoek tot handhaving bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Dit met het doel om alsnog inzage in de gevraagde gegevens te krijgen. De privacywaakhond gaf de bank in mei 2017 twee maanden de tijd om hier aan te voldoen. Om deze inzage af te dwingen, legde de AP een last onder dwangsom op van twaalfduizend euro voor elke week dat de bank niet volledig voldeed aan het inzageverzoek. Dit kon oplopen tot maximaal zestigduizend euro.

Onvolledig overzicht

TGB levert in juli 2017 een overzicht met de opgevraagde persoonsgegevens, maar de klant vindt dat op een aantal punten onvolledig. De autoriteit voert een onderzoek en concludeert dat de bank niet volledig voldoet aan de opgelegde last onder dwangsom.

In augustus, vier weken na het verlopen van de twee maanden-termijn, levert de bank een aanvullend overzicht aan. Hiermee voldoet het wel aan de door AP opgelegde last onder dwangsom. Aangezien dit vier weken na het verlopen van de twee maanden-termijn is, legt de AP een dwangsom van 48.000 euro op. Theodoor Gilissen Bankiers heeft in de zomer van 2017 het geldbedrag betaald.

Zorgvuldigheid

Computable vraagt Insinger Gilissen Bankiers om een reactie over de opgelegde dwangsom. Het zegt de genoemde som, een bedrag van 48.000 euro, te hebben voldaan. ‘Nog onder de vlag van Theodoor Gilissen Bankiers, hebben wij in de zomer van 2017 voldaan aan de in mei van dat jaar door AP opgelegde last onder dwangsom om een overzicht van persoonsgegevens ter beschikking te stellen aan een relatie die daar om had gevraagd’, schrijft het in een statement. ‘Wij hebben hierbij gemeend volledigheid te betrachten, wat in de optiek van de AP helaas uiteindelijk niet het geval bleek te zijn. De dwangsom heeft betrekking op deze onvolledigheid.’

Op de vraag of deze dwangsom effect heeft op toekomstige verzoeken voor inzicht in persoonsgegevens, doet de bank geen uitspraken. Het laat enkel weten zorgvuldig met persoonsgegevens van de relaties om te gaan. ‘Dat was, is en blijft voor ons van het hoogste belang. Wij houden ons ten volle aan de wet- en regelgeving bij de verwerking van persoonsgegevens.’

De Autoriteit Persoonsgegevens is niet beschikbaar om het een en ander toe te lichten.

InsingerGilissen Bankiers

InsingerGilissen is een Nederlandse bank met meerdere vestigingen in Nederland. Het hoofdkantoor staat in Amsterdam. Via KBL european private bankers (KBL epb) heeft de bank toegang tot een Europees netwerk van private banken in België, Duitsland, Luxemburg, het Verenigd Koninkrijk en Spanje.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Vreemd zaakje. Dat TGB kennelijk niet weet dat dit inzagerecht al 30 jaar bestaat. En dat de AP het handhavingsverzoek initieel heeft afgewezen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-08-10T11:15:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.