Frankrijk neemt afscheid van klassiek telefoonnetwerk

Frankrijk stopt met het aanbieden van de klassieke, vaste telefoonlijn. De techniek is verouderd, onderdelen voor geautomatiseerde telefooncentrales worden schaarser en ook bellen steeds meer Fransen mobiel dan wel via een modem. Over vijf jaar is bellen alleen nog mogelijk via internet, aldus NOS nieuws.

De afgelopen twintig jaar is het aantal belminuten in Frankrijk via de klassieke telefoonlijn gehalveerd, terwijl die voor mobiele telefonie in dezelfde periode juist zestien keer zoveel zijn geworden. Van respectievelijk zo’n 124 miljoen belminuten in 1998 naar 66 miljoen in 2017 en van bijna 10 miljoen mobiele-belminuten in 1998 naar ruim 164 miljoen in 2017, aldus cijfers van het dagblad Le Parisien.

Om oudere Franse bellers tegemoet te komen, heeft Orange, de opvolger van het vroegere staatsbedrijf France Télécom, een eenvoudig modem ontwikkeld die alleen voor het bellen via het vaste netwerk is bedoeld. Momenteel maken nog zo’n negen miljoen Fransen gebruik van een vaste telefoonlijn, die sinds de Wereldtentoonstelling van 1878 in Parijs als eerste telefoonnetwerk werd uitgerold en binnen een jaar commercieel werd geëxploiteerd.

Nederland loopt voor op Frankrijk

Ook KPN is al langere tijd bezig met een moderniseringsslag en maakte april 2017 bekend het klassieke telefonienetwerk, het zogenoemde PSTN, te moderniseren op basis van ip-technologie. Iets waar de telecomleverancier inmiddels al druk doende mee is.

Stijn Wesselink, woordvoerder netwerkbeheer bij KPN, laat in een reactie aan Computable weten dat Nederland zelfs voorloopt op Frankrijk. ‘De functie blijft hetzelfde, alleen de technologie erachter verandert. Over de hele markt gezien heeft Nederland nog zo’n 6,2 miljoen vaste aansluitingen, waarvan ongeveer 800.000 nog op het traditionele PSTN-netwerk zijn aangesloten. We zijn deze allemaal aan het overzetten; klanten merken daar niets van.’

Van een speciale modem net als in Frankrijk voor bijvoorbeeld Nederlandse ouderen om de overgang te vergemakkelijken, is dus geen sprake. Naast het moderniseren van het PSTN-netwerk stopt KPN volgens de woordvoerder op termijn ook met ISDN-diensten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-08-27T11:59:00.000Z Zamire Willems
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.