Contractmanagers krijgen eigen certificering

Contract ondertekenen

De Nederlandse Beroepsvereniging voor Contractmanagers (NBCM) heeft een eisenpakket van kennis, ervaring en vaardigheden en een gedragscode samengesteld met een beoordelingsprocedure waarmee contractmanagers zich vanaf nu kunnen laten certificeren. Daarmee maakt de beroepsgroep volgens de vereniging een belangrijke stap in erkenning en verdere professionalisering.

Een goede contractmanager is zowel juridisch, financieel als commercieel onderlegd. Gert-Jan Vlasveld, voorzitter van de NBCM: ‘Contractmanagement is de afgelopen jaren geprofessionaliseerd. Steeds vaker zie je dat contractmanagers een doorslaggevende rol spelen bij het welslagen van zakelijke overeenkomsten en leveranciersrelaties. Er wordt van ze verwacht dat ze de kwaliteit van de dienstverlening bewaken, problemen tijdig identificeren, afspraken bewaken en bijstellen als dat nodig is. Vaak zijn zij de spin in een groot web van belanghebbenden bij een overeenkomst. Daarom zijn wij ervan overtuigd dat een kwalitatief hoogwaardige en objectieve erkenning in het belang is van zowel de contractmanagers als van hun werkgevers.’

Drie niveaus

De NBCM heeft de certificering samen met het Nederlandse test-, inspectie- en certificeringsbedrijf Kiwa ontwikkeld op drie niveaus te weten: uitvoerder, specialist en leider. Vlasveld: ‘De verantwoordelijkheden van contractmanagers lopen uiteen. In de ene branche wordt bijvoorbeeld veel met aanbestedingen gewerkt, terwijl in een andere branches het accent meer ligt op ondernemerschap en rechtstreekse onderhandeling. Ook de omvang en de complexiteit van een overeenkomst speelt een belangrijke rol bij de bepaling welke contractmanager daar het beste bij past.’

NBCM

De NBCM is de in 2010 opgerichte beroepsorganisatie voor contractmanagers en heeft als doel de professionalisering van contractmanagement in alle sectoren van het bedrijfsleven. Dit doet ze door middel van opleidingen, het bieden van een platform voor uitwisseling van kennis en nu ook door het bieden van certificering.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-11-22T08:13:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.