Ict-kosten per werkplek blijven stabiel

NFC Index Kantoren 2018: algehele facilitaire kosten gestegen

Werk

De werkplekgerelateerde ict-kosten per vierkante meter in kantoren zijn vorig jaar vrijwel onveranderd gebleven. Wel gingen de kosten voor daarmee samenhangende management en advies fors omhoog, voor alles door de inzet van security- en cloudoplossingen. Ook de kosten voor werkplekbeheer stegen licht.

Dat is op te maken uit de zestiende editie van NFC Index Kantoren (2018), uitgeven door FMN, de onafhankelijke beroepsvereniging voor het facilitaire domein.

Dat de ict-kosten (werkplekgerelateerd) per vierkante meter eenzelfde lijn laten zien laat zich verklaren door dalingen in de kosten van centrale en gedistribueerde diensten en telematica. Omdat het algehele beeld van vorig jaar ten opzichte van die in 2017 een stijging laat zien, te weten 490 euro per vierkante meter (vvo), wat overeenkomt met 2,1 procent, vormt ict in kantooromgevingen een uitzondering op de regel. Verantwoordelijk voor de stijgende lijn zijn de kosten voor gebouw en infrastructuur, maar ook accommodatie, parkeren en werkplekomgeving. Verder stijgers zijn de kosten voor beveiliging (een stijging die al jaren waarneembaar is) en logistiek. Overigens daalde in 2018 et vloeroppervlak per werkplek naar 19,8 m² vvo.

Kostenefficiency

De indices van de NFC Index zijn de referenties voor kostenontwikkeling van facilitaire voorzieningen van kantoorhoudende organisaties en het onderwijs. De indices leveren relevante managementinformatie voor mogelijkheden op het gebied van kostenefficiency.

Op 1 januari vorig jaar fuseerden de vereniging NFC Index en FMN, de beroepsvereniging voor het facilitaire domein, en maakt de NFC Index als onafhankelijke benchmark deel uit van het aanbod van FMN. Leden van FMN zijn werkzaam in uiteenlopende sectoren en facilitaire branches.

In de facilitaire sector werd in Nederland in 2017, inclusief vastgoed, ruim 75 miljard euro omgezet. Exclusief vastgoed bedroeg de omzet ruim 32 miljard euro. Dat is goed voor bijna vijf procent van het bruto binnenlands product.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-06-06T18:57:00.000Z Cees Visser
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.