Azure-cloud levert Microsoft topcijfers op

Microsoft-ceo Satya Nadella

Technologiereus Microsoft heeft er een prima boekjaar opzitten. Het bedrijf uit Redmond kon zowel de winst als de omzet stevig opkrikken. Vooral de cloudtak deed het goed. De verkoop van Xbox-spelconsoles was de enige valse noot in het verhaal.

128,8 miljard dollar. Dat is de volledige omzet die Microsoft heeft gedraaid in zijn gebroken boekjaar 2018-2019 dat eindigde op 31 juni. Die omzet steeg met 14 procent tegenover het vorige boekjaar en haalde een nieuw record. Uit die omzet puurde Microsoft een winst van 39,2 miljard dollar, meer dan een verdubbeling tegen 2017-2018.

Zeker het laatste kwartaal ging Microsoft op het gaspedaal staan. De voorbije drie maanden waren goed voor 33,7 miljard dollar omzet en 13,2 miljard dollar winst. Dat is 1,37 dollar per aandeel, een stuk meer dan de 1,22 dollar waar analisten van uit waren gegaan.

Zeker de Azure-clouddiensten deden het goed, met een omzetstijging van 64 procent in het laatste kwartaal. Dat is zelfs nog ‘weinig’ vergeleken met het tweede en kwartaal, toen lag de groei op respectievelijk 73 en 89 procent. De volledige cloud-tak (waarin ook onder meer Office 365 in verrekend zit) was goed voor 11,4 miljard dollar omzet in het laatste kwartaal.

Ook uit Windows wist Microsoft nog een boel geld te puren. De verkoop van Windows steeg in het laatste kwartaal met negen procent, en zelfs achttien procent voor de duurdere ‘Professional-versies’. Vooral de migratie door bedrijven van Windows 7 naar Windows 10 was hier verantwoordelijk voor. De verkoop van Surface-laptops steeg eveneens met veertien procent, alweer vooral aan bedrijven.

De enige teleurstellende cijfers kwamen uit de gaming-divisie van Microsoft. De verkoop van Xbox-consoles daalde in het laatste kwartaal met liefst 48 procent. De totale omzet uit gaming (inclusief spelletjes en diensten) daalde met 10 procent. De voornaamste reden daarvoor is vooral dat de huidige generatie consoles op zijn laatste benen loopt en consumenten op nieuwe hardware wachten. Microsoft heeft zelf al bekendgemaakt dat het volgend jaar een nieuwe generatie Xbox-consoles zal lanceren. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-07-19T11:56:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.