'Huidige WTO-overeenkomst remt innovatie en mkb'

Dit artikel delen:

MKB-Nederland vindt dat het mkb en innovatie in de knel komt door de huidige WTO-overeenkomst. De nieuwe WTO-overeenkomst zou Europa het recht moeten geven Amerikaanse bedrijven markttoegang te weigeren.

Volgens MKB-Nederland bevooroordeelt de Amerikaanse overheid nu jaarlijks het Amerikaanse mkb met grote technologische orders, zonder dat het Europese bedrijfsleven markttoegang heeft. In de Verenigde Staten zijn overheden verplicht 40 procent van hun aanbestedingen te plaatsen bij Amerikaanse mkb-ondernemingen. In Europa is dat maar 5 procent.

Ton Ravesloot, secretaris technologiebeleid van MKB-Nederland, heeft het idee dat de Nederlandse overheid ligt te slapen. “Nu krijg je een tweedeling. Amerikaanse bedrijven krijgen wel toegang tot de Europese markt, terwijl Europese bedrijven op de Amerikaanse markt geweigerd worden.”

Volgens hem moet de overheid in de nieuwe WTO-overeenkomst de optie open laten, waardoor bedrijven zelf Amerikaanse bedrijven kunnen weigeren. “Het is nu of nooit. Straks ligt de WTO overeenkomst voor tien jaar vast.”

Niet alleen MKB-Nederland vraagt aandacht voor deze situatie. De werkgroep SUN&SUP publiceerde vandaag een rapport. De werkgroep is opgezet door de Europese Unie naar aanleiding van de Lissabon-akkoorden. Daarin is het Europese streven naar een betere internationale concurrentiepositie vastgelegd. Twintig startende ondernemers in de werkgroep onderzoeken de belangrijkste obstakels die het mkb in Europa verhindert net zo succesvol te zijn als het mkb in Amerika.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-06-21T16:32:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.