‘Cybersecurity-expert Kamphuis had kajak-ongeluk’

Arjen Kamphuis

De politie in Noorwegen stelt dat de vermiste cybersecurity-specialist Arjen Kamphuis hoogstwaarschijnlijk om het leven is gekomen bij een kajak-ongeluk. Hoewel zijn lichaam nooit is gevonden, sluiten de Noren het onderzoek.

De ict-expert verdween ongeveer een jaar geleden. De toen 46-jarige Kamphuis werd vorig jaar op 20 augustus voor het laatst gezien in een hotel in de plaats Bodø. Hij zou twee dagen later terugvliegen, maar verscheen die week niet op zijn werk. De Noorse politie hield lange tijd rekening met drie scenario’s: Kamphuis heeft een ongeluk gehad, hij houdt zich schuil of hij is slachtoffer van een misdrijf. Dat laatste zou wellicht samenhangen met zijn werkzaamheden voor klokkenluiderssite WikiLeaks, al was onduidelijk welke rol hij bij het platform vervulde.

Verklaring voor ingeschakelde laptop en telefoon

Opmerkelijk was dat bepaalde spullen van Kamphuis, waaronder zijn laptop en telefoon, niet waren teruggevonden. Zijn telefoon had bovendien tien dagen na zijn verdwijning nog aangestaan. Later bleek dat er in het toestel een Duitse simkaart was geplaatst, de simkaart van Kamphuis werd een eind verderop gevonden. De Noorse politie meldt nu dat vrachtwagenchauffeurs zijn laptop en telefoon uit het water hadden gehaald en meegenomen. Ze melden dat ze dachten dat de spullen waren weggegooid. De politie geeft aan hen niet als verdachten te zien.

Verbonden met Computable

Kamphuis was met Computable verbonden als Computable-expert. Ook is hij in het verleden vaak aangehaald als bron voor artikelen, zoals gepubliceerd op Computable, en maakte hij deel uit van discussies over toekomstvisies gericht op onder meer cloud, leveranciersonafhankelijkheid en open source-software.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-08-23T14:20:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.