‘Nederlandse markt bestand tegen malaise chipsector'

Bedrijven zoals ASML, Besi en NXP zijn gewend om mee te bewegen met de markt

processors

De vooruitzichten in de markt voor halfgeleiders zijn zorgelijk, maar Nederlandse techbedrijven staan er relatief goed voor. Dat concludeert internationaal kredietverzekeraar Euler Hermes na sectoronderzoek.

Het is slecht gesteld met bedrijven die actief zijn in de halfgeleiderindustrie. Wereldwijd is in de sector dit jaar sprake van gemiddeld 15 procent omzetverlies. Volgend jaar nog eens 3 procent. Hoewel zulke marktcorrecties niet ongebruikelijk zijn, houdt de neergang volgens de analisten ditmaal langer aan. In plaats van ruim een jaar verwachten ze dat het minimaal twee jaar duurt.

De langdurige terugval is een direct gevolg van de dalende vraag op diverse markten, meldt Johan Geeroms van Euler Hermes Nederland. Volgens hem neemt vooral de vraag naar chips voor duurdere mobieltjes, voor toepassingen in de auto-industrie en die in pc’s af. ‘Verder heeft de sector natuurlijk ook veel last van de handelsoorlog en de brexit.’

Nederlandse bedrijven

"Het is de vraag of bedrijven het overleven"

Nederlandse bedrijven presteren relatief sterk, aldus Geeroms. Dit zou te maken hebben met de producten die ze maken en met hun flexibele organisatie. ‘Ze zijn gewend in te spelen op krimp en mee te bewegen met de markt. Personeel en productie worden momenteel op een breed front teruggeschroefd.’

Door het wegvallen van de vraag blijven fabrikanten met meer voorraden zitten en dat tast hun werkkapitaal aan, aldus Geeroms. Door de hoge vaste kosten en toenemende prijsdruk, staan de marges volgens hem onder druk. ‘Bedrijven moeten diep in hun reserves tasten. Dat lukt een tijdje maar op een gegeven moment is de rek eruit (...) Het is de vraag of bedrijven het overleven’, reflecteert hij op de internationale markt.

Chinese producenten

Onder de bedrijven die veel last hebben van de neergang in de chipsector, bevinden zich leveranciers van chiponderdelen, Chinese specialisten op het gebied van elektronische productassemblage, Amerikaanse en Chinese producenten van halfgeleiders en elektronische producten die onder handelsbeperkingen vallen, Zuid-Koreaanse chipfabrikanten en Amerikaanse elektronicawinkels.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-11-08T16:01:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.