NLdigital en DDA stappen uit stichting DINL

exit

Stichting Digitale Infrastructuur Nederland gaat verder zonder de deelnemers NLdigital en Dutch Datacenter Association (DDA). Die brancheverenigingen hebben ieder hun deelname aan de stichting verbroken. Wel blijven ze samenwerken met DINL.

Dutch Datacenter Association-directeur Stijn Grove reageert dat DDA zich na vijf jaar aansluit bij werkgevers-organisatie VNO-NCW. ‘Wij denken dat die partij op dit moment de meeste invloed en impact heeft om de belangen van onze deelnemers te behartigen.’

DDA, de brancheorganisatie van datacenters in Nederland, telt ruim honderd aangesloten partijen uit de branche en is sinds het jaar van de oprichting (2015) volgens Grove flink gegroeid. In dat jaar sloot DDA zich aan bij DINL dat een aantal maanden eerder was opgericht.

Grove: ‘Toen we vijf jaar geleden met DDA begonnen hadden we niet gedacht dat het zo groot zou worden. Daar hoort ook bij dat je stappen maakt in de samenwerking met andere partijen.’ Volgens Grove wil DDA meer inzetten op thema’s die specifiek belangrijk zijn voor de datacenterbranche. ‘We zijn bovendien een kleine, jonge partij en kunnen de contributie van zo'n 20.000 euro op jaarbasis maar één keer uitgeven. Betrokken blijven bij twee partijen is voor ons dus geen optie.’ Hij verwacht dat VNO-NCW veel slagkracht heeft om onderwerpen op de politieke agenda te krijgen.

NLdigital

Ook NLdigital is niet langer deelnemer van Stichting DINL. ‘We zagen te weinig toegevoegde waarde voor onze leden. We houden eens in de zoveel tijd onze activiteiten kritisch tegen het licht. Na vier jaar aan de stichting verbonden te zijn geweest, hebben we besloten om ermee te stoppen’, vertelt woordvoerder Tim Toornvliet.

De branchevereniging die medio 2019 de naam Nederland ICT wijzigde in NLdigital telt zo’n zeshonderd deelnemers en was al langer aangesloten bij VNO-NCW.

Michiel Steltman

Er was tot nu toe weinig ruchtbaarheid gegeven aan het vertrek van beide brancheorganisaties. Het staat wel kort vermeld in het jaaroverzicht van DINL. Daarin schrijft de stichting: 'De Dutch Data Center Association en NLdigital beëindigen hun deelname en gaan verder met een zelfstandige inzet op hun eigen respectievelijke agenda's. Zij vervolgen de relatie met DINL in de vorm van samenwerking.'

DINL-directeur Michiel Steltman verwacht dat hij het vertrek goed kan opvangen en nog specifieker de belangen van de huidige deelnemers kan behartigen. ‘Binnen de datacenterbranche zie je bijvoorbeeld dat de beschikbaarheid van stroom een groot issue is, maar voor veel van onze andere leden speelt dat onderwerp veel minder’, reageert hij desgevraagd tegenover Computable.

Over het vertrek van NLdigital zegt Stetman: ‘Zij zitten vooral aan de kant van de leveranciers, terwijl sommige van onze deelnemers afnemer zijn. Dat leidde soms ook tot tegengestelde belangen.’

DINL

De huidige deelnemers van Stichting DINL zijn: Amsterdam Internet Exchange Amsix, DHPA (Dutch Hosting Provider Association), ISPConnect, NBIP (Nationale Beheeroorganisatie Internet Providers), NLnet Foundation, Surf en VVR (Vereniging van Registrars) en er is een samenwerking met DSA (Dutch Startup Associaton).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-01-07T12:01:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.