Uitvinder ‘copy-paste’ Larry Tesler overleden

Larry Tesler bij een demonstratie van Whisper-technologie in 2017. Beeld: Wikimedia.

De uitvinder van de opdrachten 'knippen' (control x), 'plakken' (control v) en 'kopiëren' (control c) Larry Tesler is overleden. De computerwetenschapper, die zich met name richtte op het gebruiksvriendelijker maken van pc’s, is 74 jaar geworden.

De grondlegger van het zogenoemde copy-pasten vond de handeling in de jaren '70 uit toen hij werkte voor de onderzoeksafdeling van Xerox. De beroemde tekstbewerkingcommando’s werden in 1983 opgenomen in de software van Apple. Ook in Microsoft Windows werden ze ingevoerd. Tijdens zijn carrière werkte Tesler voor verschillende grote tech-bedrijven, zoals Xerox, Amazon en Yahoo.

Tesler ontwikkelde voorloper iPhone

Ook werkte hij zeventien jaar voor Apple, waar oprichter Steve Jobs hem persoonlijk binnenhaalde. Bij Apple hield hij zich bezig met de ontwikkeling van de Lisa- en Macintosh-computers. Tesler werkte voor Apple ook aan de Newton Messagepad, een draagbare computer waarbij mensen rechtstreeks op het scherm konden werken. Het werd geen commercieel succes, maar het was wel de voorloper van de iPhone en de iPad.

De laatste jaren van zijn leven werkte Tesler als zelfstandig adviseur op het gebied van het gebruiksvriendelijker maken van computers.

Larry Tesler demonstreert copy + paste

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-02-20T11:55:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.