Ict-sector vreest langetermijngevolgen corona

Meeste techbedrijven hebben op termijn overheidssteun nodig om ontslagen en faillissement te voorkomen

De vraag naar ict-producten en -diensten neemt de komende maanden af, waardoor Nederlandse techbedrijven op termijn steun vanuit de overheid nodig hebben. Dat blijkt uit een rondgang door belangenvereniging NLdigital.

Vier van elke vijf ict-bedrijven zien dat klanten opdrachten uitstellen, annuleren of betalingen opschorten vanwege de coronacrisis. Ruim zeventig procent verwacht de komende maanden inkomsten mis te lopen, doordat nieuwe opdrachten uitblijven en huidige klanten in financiële problemen komen. 

Andere bedrijven zagen hun business juist flink toenemen, bijvoorbeeld doordat ze thuiswerkplekken inrichten of andere remote-diensten aanbieden. Voor hen is de afgelopen tijd de vraag naar ict-producten nog wel toegenomen, maar dit is van tijdelijke aard, duidt directeur Lotte de Bruijn van NLdigital. ‘Door de economische impact van de coronacrisis zal ook in onze sector de vraag afnemen.’

Overheidssteun

"Door de economische impact van de coronacrisis neemt ook in onze sector de vraag af"

Een ruime meerderheid van de techbedrijven verwacht op termijn overheidssteun nodig te hebben om ontslagen en faillissement af te wenden. Twee derde van de ondernemingen denkt daarbij aan hulp om de salarissen door te betalen. Bijna zestig procent ziet de oplossing in belastinguitstel en ruim een derde zou zijn gebaat bij snelle tenders of publieke projecten. Sommige ict-bedrijven klagen dat overheidsopdrachten zijn gestopt of onderhands worden gegund.

Ook ict-ondernemingen hebben te maken met de overheidsmaatregelen ter beperking van de verspreiding van het coronavirus. Zo mogen medewerkers vaak niet meer bij klanten op locatie werken. Bijna alle bedrijven hebben thuiswerkmogelijkheden geregeld. Uit de inventarisatie blijkt dat veel ict-bedrijven verwachten dat de overheidsmaatregelen niet lang gelden. Rond de tien procent denkt hiervan over drie maanden nog last te hebben.

Continuïteit

Op dit moment is de continuïteit van de dienstverlening bij de meeste ondernemingen in de sector niet in gevaar. Bedrijven hebben ‘nauwelijks last van uitval van personeel door ziekte of vanwege mantelzorg’, aldus de belangenorganisatie. Ze schatten in dat minimaal zes op elke tien werknemers nodig is om klanten en cruciale processen overeind te houden in het geval van meer uitval of strengere maatregelen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-04-02T08:52:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.