Coronavirus laat pc-verkoop kelderen

personal computer desktop thuiswerk

Door de horden thuiswerkers is de vraag naar computers hoog, maar de supply chain bij de toeleveranciers ligt door het coronavirus op apegapen. Daardoor is de afzet van pc’s in het eerste kwartaal van dit jaar ingestort, melden de marktonderzoeksbureaus Canalys en IDC.

Ernstige vertragingen in de productie en logistieke problemen. Dat zijn volgens Canalys de grootste problemen waar de pc-industrie heden ten dage mee kampt. Beide kopzorgen zijn gelinkt aan de uitbraak van het corona-virus. Er is wel vraag naar nieuwe machines, maar zeker in China konden de fabrieken niet genoeg onderdelen produceren. Daarnaast zijn er ook productieproblemen bij chipleverancier Intel die niet voldoende hoge ‘yields’ kon afleveren chips die op 10 nanometer worden gebakken. Concurrent AMD kon daarvan profiteren en in het gat springen.

Volgens Canalys zijn er in het eerste kwartaal van dit jaar bijna 54 miljoen pc’s verscheept. Dat is acht procent minder dan in het eerste kwartaal van vorig jaar en de stevigste krimp in jaren. Lenovo staat op nummer één, met ruim 12,8 miljoen machines, goed voor een marktaandeel van net geen 24 procent. Daarna volgen HP (11,7 miljoen) en Dell met bijna 10,5 miljoen. Apple (3,2 miljoen) en Acer (3,1 miljoen) maken de top vijf rond.

Opdonder

Apple kreeg de grootste opdonder. Volgens de schattingen van Canalys moest het bedrijf een afzetverlies van 21 procent slikken. Geen enkele fabrikant kon trouwens groei voorleggen, allemaal zitten ze in rode cijfers.

Ook Canalys’ concurrent IDC had slecht nieuws meegebracht. Zij spreken van een afzet van 53,2 miljoen computers, een daling van bijna tien procent. Dat is het slechtste resultaat sinds 2006 en de grootste afzetdaling sinds 2016. IDC hanteert dezelfde volgorde als Canalys bij de fabrikanten, maar zet wel Acer op vier en Apple op vijf. Voor de rest zijn de cijfers, inclusief de verliespercentages, min of meer gelijklopend.

Canalys verwacht voor de rest van het jaar niet dat de grote vraag zich zal handhaven. ‘Maar weinig bedrijven zullen geld spenderen aan technologie op kantoor, terwijl de meeste huishoudens net met de nieuwste apparatuur zijn uitgerust’, klinkt het.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-04-14T09:47:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.