Dassault Systèmes simuleert menselijke nies

Nies dassault systèmes

Het 3DExperience Lab van de Franse ontwikkelaar Dassault Systèmes gebruikt zijn simulatiesoftware om de menselijke nies te simuleren. Door inzicht te krijgen in de manier waarop de druppeltjes zich verspreiden, wil het bedrijf mee het coronavirus bestrijden.

Om beschermende kleding en producten te ontwikkelen, is het belangrijk inzicht te krijgen in de verspreiding van druppeltjes wanneer mensen niezen. Dassault Systèmes simuleert daarom een menselijke nies om te helpen bij het ontwikkelen van beschermingsmateriaal als mondmaskers en -kappen.  

Het bedrijf gebruikt daarvoor zijn Simulia PowerFlow-software om de stromingsdynamiek van een menselijke nies te visualiseren. Simulia wordt al jarenlang gebruikt in de ruimtevaart en de autoindustrie, voor dynamische simulaties van vloeistof- en luchtstromingen. Het simulatiemodel van een nies is gebaseerd op wetenschappelijke data. Het geeft de snelheid aan waarmee druppeltjes de mond verlaten, de omvang van de druppeltjes en hoe zij verdeeld zijn in de ruimte.

Het model kan ook snel variaties in een ontwerp van een beschermend product doorrekenen en testen. Hierdoor is te bepalen welke lengte en breedte een scherm moet hebben om effectieve bescherming te bieden. Het geeft ook inzicht in de afstand die de niezende persoon tot de omgeving moet respecteren.

De projecten worden uitgevoerd in het 3DExperience Lab van Dassault. Binnen deze omgeving voor startups is een Open Covid19-community opgericht. Zij moeten snel en efficiënt oplossingen ontwikkelen voor belangrijke problemen rond corona die nu nog niet zijn opgelost. Mondkapjes en andere beschermende kleding en producten spelen hierbij uiteraard een belangrijke rol.

Dassault Systèmes heeft op Twitter een video gepost waarin de software in actie te zien is.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-04-15T10:55:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.