2019 was geen boerenjaar voor chipsector

De wereldwijde omzet uit chips is in 2019 met zo’n 12 procent gedaald ten opzichte van 2018. Dat zegt het marktonderzoeksbureau Gartner. De totale afzet tikte af op 419,1 miljard dollar, tegenover 476 miljard een jaar eerder. Dit jaar zet de daling zich gewoon door.

Intel was in 2019 opnieuw de grootste chipproducent ter wereld, nadat Samsung die positie innam in 2018 en 2017. Daarna volgen SK Hynix, Micron Technology en Broadcom. In de top tien van fabrikanten zitten er maar twee die een omzetstijging konden rapporteren: Intel (plus 2,2 procent) en Apple (plus 12,1 procent).

Het was vooral het overaanbod aan dram-geheugenchips die mee voor de daling zorgde, zegt Gartner. De geheugenchips zijn op zich goed voor iets meer dan een vierde van de totale, wereldwijde chipmarkt en het was veruit het segment met de slechtste cijfers. Ook de sluimerende handelsoorlog tussen China en de VS deed de chipafzet geen goed. Binnen de geheugenchips waren het vooral de nand-flashchips die achteruitboerden (min 26,4 procent), vooral door overaanbod en een zwakke vraag in de eerste helft van het jaar. In de tweede helft van het jaar zorgde een stroomuitval in een fabriek van Kioxia en Western Digital wel voor dalende voorraden en stijgende prijzen.

‘Momenteel lijkt de wereldwijde halfgeleidermarkt in 2020 opnieuw te gaan dalen, als gevolg van de impact van het coronavirus op de vraag naar en het aanbod van halfgeleiders’, zegt Andrew Norwood van Gartner. ‘Covid-19 heeft de toeleveringsketen en de productieactiviteiten over de hele wereld verstoord en zal leiden tot een drastische daling van de consumenten- en bedrijfsuitgaven in de meeste gebieden, met een paar uitzonderingen. We verwachten dat de chipmarkt in 2020 met 0,9 procent zal dalen.’

Eind vorig jaar voorspelde Gartner nog een groei van 12,5 procent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-04-15T11:15:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.