ABN: it herstelt sneller dan telecom van coronaklap

Stijging

ABN Amro voorspelt dat de omzetdaling op de Nederlandse it- en telecommarkt dit jaar zo'n twee procent bedraagt. Daar waar de telecomsector in 2021 nog steeds kampt met krimp, zij het een procent, herstelt de it-branche zich volgend jaar met een te verwachten groei van vier procent.

Volgens ABN Amro houdt de it-markt zich, ondanks een omzetdaling van twee procent in 2020, goed staande. Dit komt door de groeiende vraag naar digitale diensten, onder meer als gevolg van het thuiswerken. De bank verwacht dat dit uiteindelijk zelfs structurele voordelen oplevert. Bijvoorbeeld als bedrijven thuiswerken verder faciliteren en gedigitaliseerde diensten als digitaal onderwijs en digitale zorgverlening vaste voet aan de grond krijgen.

Aan de andere kant zal met name de it-dienstverlening de komende tijd last krijgen van de krimpende economie. Veel opdrachtgevers gaan het moeilijk krijgen om hun bedrijf overeind te houden, waardoor zij it-opdrachten uitstellen. In het geval van faillissement vallen ze als klant zelfs geheel weg. Daarnaast krijgt de it-branche last van de verwachte terugval in buitenlandse handel en investeringen, aangezien de branche internationaal actief is.

Sterk herstel

Desondanks valt de te verwachten krimp met twee procent in 2020 nog mee in vergelijking met andere sectoren. Wel is de terugval wat groter dan tijdens de kredietcrisis. Toen kende de it-branche als dieptepunt een omzetkrimp van anderhalve procent in 2009.

Al met al spreekt de bank van een beperkte conjunctuurgevoeligheid en sterke fundamenten van de it-branche. Het herstel zal in 2021 sterk zijn door de sterk gedigitaliseerde economie van Nederland, die door de uitbraak van de coronacrisis een extra zetje heeft gekregen. Met name cloud- en abonnementsdiensten groeien in 2021 naar verwachting extra hard. Met een omzetgroei van vier procent in 2021 is de branche binnen een jaar weer boven haar oude niveau, voorspellen de ABN-economen.

Telecom

Voor de telecombranche ligt er een ander scenario. Die wordt zowel in positieve als negatieve zin geraakt, stelt de bank. Zo is er door thuiswerken een grotere behoefte aan netwerkdiensten en een uitbreiding van mobiele netwerken. Tegelijkertijd is sprake van een sterke daling van roaming-inkomsten nu er minder wordt gereisd.

Ook zal de omzet uit de zakelijke markt waarschijnlijk dalen, doordat dit segment conjunctuurgevoelig is. Dit wordt met name zichtbaar op het moment dat de steunpakketten van de overheid worden afgebouwd en de verwachte golf aan faillissementen zijn intrede doet. Wel biedt de komst van 5G op termijn wel nieuwe kansen. Vooralsnog ligt voor deze sector zowel in 2020 (-2 procent) als 2021 (-1 procent) een omzetdaling in het verschiet.

ABN Amro schetst deze ontwikkelingen in zijn Sectorprognose TMT | augustus 2020. Onder TMT schaart de bank de activiteiten technologie, media en telecomsector.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-26T11:55:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.