ING: bescheiden groei ict-sector in 2021

Pandemie leidt tot digitale versnelling met structurele gevolgen

Stijging

Na een stagnatie in 2020 gaat de ict-sector dit jaar weer groeien. Economen van ING verwachten een volumegroei van twee procent, voornamelijk als gevolg van de digitale versnelling die afgelopen jaar bij veel organisaties werd ingezet. Er blijven onzekerheden in verband met ontwikkelingen van het coronavirus, waarschuwen ze.

De investeringen in ict-projecten trekken langzaam aan en detachering van ict-consultants herstelt verder, schrijft ING in een sector-update. Volgens de bank gaat het niet om een eenmalige spurt. Door corona is een digitale versnelling ingezet die structurele gevolgen heeft. ‘Zaken als e-commerce, online-diensten en op afstand werken en leren, zorgen voor blijvende extra vraag naar it-dienstverlening.’

Stagnatie

Na vier procent volumegroei in 2019 stagneerde de ict-sector in 2020, hoewel de digitalisering van de economie een impuls kreeg door de coronamaatregelen. Bijna elke organisatie moest investeren in thuiswerkoplossingen en digitalisering, waardoor de vraag naar diensten als ict-beveiliging, werkplekken en software voor samenwerking groeide.

De impuls werd tenietgedaan door de afgenomen vraag naar de implementatie van nieuwe systemen, onderhoud en vernieuwing van bestaande ict-infrastructuur. Vooral nichespelers, zoals softwareleveranciers voor de horeca en ict-bedrijven met klanten in de reis- of luchtvaartbranche, hebben veel last van de coronabeperkingen. Hosting- en cloud-aanbieders profiteerden volgens de bank juist.

Verwachtingen

Voor 2021 groeit het verkoopvolume in de software- en it-dienstensector mogelijk twee procent, verwachten de economen. Ze baseren dit op kwartaalcijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en op verwachtingen van ict-ondernemers over het laatste kwartaal. Zo waren er in de laatste drie maanden van 2020 meer bedrijven die op groei rekenen, dan bedrijven die krimp verwachten.

In vergelijking met eerdere kwartalen zijn er de laatste maanden meer ict-ondernemers die rekenen op een hogere winst. Bovendien ziet nog maar een op de zes bedrijven personeelstekort als rem op de groei. Een jaar eerder was dit nog bijna de helft. ING waarschuwt wel dat het een kortdurend effect betreft: ‘Op langere termijn voorzien wij wel degelijk opnieuw een tekort aan it-personeel.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het is de moeite waard om IT-diensten uit te besteden. Hier is een interessant artikel over Poolse programmeerspecialisten. Ze behoren tot de beste: https://stepwise.pl/2020/10/13/why-is-it-worth-choosing-it-outsourcing-in-poland/

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij ING

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-01-08T11:19:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.