Ict-detachering verliest terrein

Daling

Detacheerders op gebied van ict hebben hun omzet in het tweede kwartaal van dit jaar met 5,6 procent zien dalen vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dit blijkt uit de Marktmonitor Q2 van de Vereniging van Detacheerders in Nederland (VvDN).

De afname is opmerkelijk omdat het voorbije kwartaal 61 werkdagen telde tegenover zestig in het tweede kwartaal van 2020. Ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar (63 werkdagen) bedroeg de daling zelfs 8,1 procent.

Leegloop

De neergang doet zich al over een langere periode voor. In het eerste kwartaal van dit jaar daalde de omzet op het vakgebied ict met 5,2 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Vergeleken met het vierde kwartaal van 2020 daalde de omzet toen met 0,7 procent.

De VvDN ziet een verklaring voor de omzetkrimp op ict-gebied in de vele kandidaten die sinds eind 2020 met het oog op de krappe arbeidsmarkt in vaste dienst zijn genomen door opdrachtgevers of zijn gaan zzp’en. Terwijl de werkgelegenheid voor ict’ers in 2020 en het eerste kwartaal van 2021 sterk is gegroeid, is de schaarste van kandidaten ook verder gegroeid.

Corona-situatie

Overigens gaat het in het algemeen goed met de detachering in Nederland. De omzet in het sociale domein en de omzet in zorg en medisch zijn - in vergelijking met een jaar eerder - gestegen met respectievelijk 27 procent en 213 procent. Dit heeft te maken met de corona-situatie. De arbeidsmarkt is ‘overheids-gedreven’ en dat laat zich gelden. De branchevereniging voor detacheringsorganisaties gaat er echter wel van uit dat de komende maanden ook andere sectoren zich verder herstellen.

De VvDN is positief over de marktontwikkelingen van het afgelopen kwartaal. De omzet over het tweede kwartaal van dit jaar is in vergelijking tot hetzelfde kwartaal een jaar eerder gestegen met 1,4 procent. De omzet per gedetacheerde is met 6,8 procent gestegen. Het ‘leegloop’-percentage - gedetacheerden in vaste dienst maar zonder opdracht - is ook verder gedaald. Ten opzichte van een jaar daarvoor is het aantal ‘bankzitters’ met ruim 51 procent afgenomen tot 3,7 procent. 

Dat de ‘leegloop’ zo fors is gedaald ten opzichte van vorig jaar komt doordat er voor professionals in dienst weer meer opdrachten zijn. In een halfjaar is de ‘leegloop’ gehalveerd en de productiviteit gestegen. De omzet per werkende is echter wel deels te verklaren doordat er door de aanhoudende reisbeperkingen minder vakantie wordt opgenomen ten opzichte van vorig jaar. Het derde kwartaal zal een daling laten zien omdat er de afgelopen maand wel meer gereisd is.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-08-10T12:04:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.